Politie voelt zich gesteund door parket in strijd tegen lockdownfeestjes

16 december 2020
© Jasper Jacobs (Belga)
De politievakbond VSOA is tevreden dat het parket duidelijke richtlijnen heeft gemaakt in strijd tegen de lockdownfeestjes. Als de politie vermoedt dat er ergens een lockdownfeestje plaatsvindt, kan het parket haar toestemming verlenen om de woning of het pand binnen te gaan. De politie vindt het belangrijk dat het parket haar zal steunen als ze een feestje wil stilleggen.

“Het is heel belangrijk dat die ruggensteun er eindelijk komt. Het parket-generaal zegt dat het weldegelijk kan, als we een aantal voorwaarden respecteren. Dat zal veel discussie vermijden, want nu zeiden veel mensen, je mag hier niet binnenkomen”, zegt Vincent Houssin van VSOA. Hij voegt er ook aan toe dat die controles er niet zijn om mensen te pesten, maar om de volksgezondheid te garanderen. “Het is de bedoeling om de excessen eruit te halen.”

Hij hoopt dat de verhoogde boetes de mensen gaan afschrikken om nog langer feestjes te organiseren of bij te wonen. Tot nog toe riskeerde je een boete van 250 euro als je een lockdownfeestje bijwoonde. Nu wordt dat bedrag opgetrokken tot 750 euro. De organisator riskeert nu zelfs een boete van 4.000 euro.

De politievakbond vindt het goed dat het nu duidelijk is dat er geen drones mogen worden ingezet om te controleren op lockdownfeestjes. “Wij stelden ons hier vragen bij”, zegt Houssin. “Voor ons wat dat een brug te ver. Je moet drones inzetten waar ze voor dienen, namelijk voor het bewaken van de openbare orde, bijvoorbeeld om een foto te nemen van de situatie bij een zwaar ongeval.”

Beluister het gesprek met Vincent Houssin in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'