Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

Afbeelding van het programma: De Olympische Ochtend

De Olympische Ochtend

Politie waarschuwt: criminelen zoeken minderjarige slachtoffers van seksuele uitbuiting steeds vaker via sociale media

vr 30 jul. - 4:48

Criminelen die mensen seksueel willen uitbuiten, zoeken hun slachtoffers steeds vaker online. Slachtoffers zijn ook steeds vaker minderjarig. Naar aanleiding van de Internationale Dag tegen Mensenhandel roept de federale politie ouders op om in gesprek te gaan met kinderen over hun aanwezigheid op het internet en alert te zijn voor gedragsverandering bij hun kinderen.
Social Media

Sinds het begin van de coronapandemie ziet de centrale dienst mensensmokkel en mensenhandel van de federale gerechtelijke politie in de prostitutie een evolutie richting de digitale wereld. Vooral de eerste contacten tussen uitbuiters en hun slachtoffers gebeuren steeds meer online. Door de pandemie is het ronselen van potentiële slachtoffers in bars en discotheken immers niet meer mogelijk.

Maar die verschuiving naar de digitale wereld maakt het voor de politie nog complexer om de daders van uitbuiting te identificeren en te arresteren. In de digitale wereld zijn ze namelijk nog minder zichtbaar, luidt het.

Slachtoffers van gedwongen prostitutie die op het internet "aangeboden" worden zijn ook steeds vaker minderjarigen. Een bijzonder verontrustende vaststelling, zegt de federale politie. Via sociale netwerken als TikTok, Instagram of Snapchat worden kwetsbare jongeren - vooral meisjes - als potentiële slachtoffers gecontacteerd. De politie vreest dat die tendens zich ook na de coronapandemie zal verderzetten.

Mediawijsheid

Daarom benadrukt de federale politie, naar aanleiding van de Internationale Dag tegen Mensenhandel vandaag, nog eens het belang van "mediawijsheid". "Sociale media horen in deze digitale samenleving bij het sociale leven van jongeren, maar brengen ook de nodige gevaren met zich mee. Het is onontbeerlijk dat volwassenen hierover in gesprek gaan met jongeren, zich interesseren in hun online aanwezigheid, en hen wapenen tegen mensen met slechte bedoelingen die ze op sociale netwerken kunnen tegenkomen."

De politie roept ouders ook op om aandachtig te zijn voor gedragsverandering bij hun kind(eren): "Als een jongere zich plots terugtrekt of zich volledig anders gaat gedragen, kan dat een teken zijn dat er meer aan de hand is."

Luister naar Els Traets, beleidsmedewerker Payoke (één van de drie erkende hulporganisaties voor slachtoffers van mensenhandel)

Bron: vrtnws.be en De olympische ochtend

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet