Politiek? Daar doet dit Mexicaans dorp niet aan mee

30 juni 2018
Kriebelt het om te gaan stemmen in oktober of ben je de verkiezingskoorts nu al beu? Morgen wordt heel Mexico alvast aan de stembus verwacht, maar in één Mexicaans dorp zijn politici hoe dan ook niet meer welkom. “Ze hebben te veel kapotgemaakt, dus besturen we nu zelf.”

Aquí no hay elecciones. Hier geen verkiezingen. Mexico stemt morgen een nieuwe president, maar niet heel het land gaat naar de stembus. In het dorpje Cherán zwaait de bevolking zelf de plak. En dat vinden ze prima zo, ondervindt verslaggever Edwin Koopman ter plaatse. “Ik zou niet weten wat we nog moeten met politici, ze hebben hier alles kapot gemaakt”, klinkt het.

Verdwenen hout

Cherán is een dorp van 20.000 inwoners. Het ligt ten westen van Mexico-Stad, in de deelstaat Michoacan, die beheerst wordt drugskartels die aan illegale houtkap doen.

Wie zijn mond opendeed, werd gedood of verdween

“Die kartels verdienden daar veel geld mee en kochten de autoreiten om om hun gang te kunnen gaan”, legt Koopman uit. “Op korte termijn verdween 90 procent van alle bossen in de omgeving. Wie zijn mond opendeed, werd gedood of verdween."

Toch kwamen de bewoners in opstand. “De bewoners barricadeerden de toegang tot het dorp en vormden een comité om het bestuur over te nemen.”

Zelfbestuur uit zelfverdediging

En zo geschiedde. “Uit pure zelfverdediging”, zegt Pedro Chavez, het hoofd van de raad die tegenwoordig het dorp bestuurt. “Het is ons niet om de macht te doen. Zelfbestuur was nooit onze ambitie.”

Geen verkiezingscampagnes in het straatbeeld: dat is verboden

Nu is politiek verboden in het dorp. “Propaganda mag niet”, aldus Chavez. Dat observeert Koopman ter plaatse. “Je ziet hier ook niets over verkiezingcampagnes. Wat je wel ziet, zijn muurschilderingen over de opstand.”

Chavez zegt dat de rust helemaal teruggekeerd is naar het dorp. “Nu zijn er geen moorden meer, geen afpersingen, geen georganiseerde misdaad. Overal in Mexico zijn het verkiezingen morgen, maar niet bij ons, en dat is maar goed ook.”

Herbeluister de reportage van Edwin Koopman hier vanaf minuut 22.