Politiescholen moeten opleidingen schrappen door tekort aan kandidaten

1 juni 2022
Verschillende politiescholen in Vlaanderen annuleren voorlopig hun opleidingen voor nieuwe kandidaten, omdat er amper kandidaten zijn. Dat schrijft Het Nieuwsblad. Het probleem is volgens betrokkenen niet dat er geen geïnteresseerden zijn, wel dat de rekruteringsdienst die hen moet selecteren niet kan volgen door personeelstekort.

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) kondigde vorig jaar aan dat er jaarlijks 1.600 nieuwe inspecteurs aangenomen zullen worden om het personeelstekort bij de lokale en federale politie weg te werken. Die extra mensen zijn dringend nodig, maar het plan uitvoeren blijkt moeilijker dan verwacht... door het personeelstekort.

Wie inspecteur wil worden bij de politie, moet eerst langs de rekruteringsdienst van de federale politie passeren. Daar leg je een soort van toegangsproeven af voor je naar de politieschool mag. Het gaat dan om medische, fysieke en psychologische testen. Maar de federale politie kampt al een tijd met personeelstekort, ook de rekruteringsdienst, zegt Joery Dehaes van de christelijke vakbond ACV: "Er zijn tekorten aan psychologen, artsen die de medische testen moeten afleggen,... Dus ja, het komt allemaal neer op personeelstekort."

Als kandidaat-rekruten die testen niet kunnen afleggen, stromen ze dus ook niet door naar de opleiding aan de politiescholen. Sommige van die scholen (die van Vlaams-Brabant, West-Vlaanderen en Antwerpen) krijgen geen of maar een paar kandidaten doorgestuurd, te weinig om de politieopleidingen te laten doorgaan.

Vorig jaar is het nog gelukt om genoeg kandidaten te selecteren. "In 2021 stelden we al vast dat de rekruteringsdienst van de federale politie onderbemand was door de jarenlange besparingen, maar we hebben dan mensen van de lokale politie laten bijspringen", zegt Nico Paelinck van de Vaste Commissie van de Lokale Politie. "Maar dit jaar is het rekruteringsproces veranderd en kunnen we het cijfer niet meer halen, vooral aan Vlaamse kant door die onderbezetting."

Er is zeker geen tekort aan mensen die geïnteresseerd zijn in een job bij de politie, verzekert Paelinck. "Er zijn er honderden die zich rechtstreeks aanmelden bij de lokale politie, maar doordat ze die procedure moeten doorlopen bij de federale rekruteringsdienst, kunnen ze niet aan de opleiding beginnen en komen ze niet bij onze lokale politiezones terecht."

Bron: vrtnws.be en De ochtend