“Pollen geven het herpesvirus makkelijker toegang tot je lichaam”

22 maart 2019
Lente. Heerlijk, maar de lucht zit vol met pollen. Daarom lopen wandelaars dit weekend het risico om een wel heel specifieke soort verkoudheid op te lopen.

Hans Nauwynck, viroloog aan de UGent, werkte mee aan een onderzoek naar de gevolgen van pollen op het lichaam. “Op zich veroorzaken pollen geen ziekte. Maar ze zetten wel ons slijmvlies open voor 12 tot 24 uur.” En daardoor kan je in die periode besmet raken met... het herpesvirus, als zich dat toevallig in je buurt bevindt.

Door dat herpesvirus kan je dan weer een verkoudheid krijgen. Nauwynck: “De meeste mensen kennen het virus van de koortsblaas, en van de windpokken. Maar minder bekend is dat het aanslaat ter hoogte van het ademhalingsstelsel.”

Dieren

Een keer dat je herpes hebt, raak je het nooit meer kwijt. “Maar na het primair contact trekt het virus zich terug. Het kan daarna nog terugkeren. Dan herken je het als een koortsblaas, maar niet meer als een verkoudheid.”

“De besmetting met het herpesvirus komt vooral voor bij kinderen", gaat Nauwynck verder. "En is ook bij jonge dieren goed gekend. Maar de meeste mensen en dieren hebben weinig last van herpes, slechts bij een bepaald percentage breekt de ziekte ook uit. We waren specifiek op zoek naar de redenen daarvoor. En nu vonden we dus dat pollen daar een rol in kunnen spelen. Na de boswandeling en confrontatie met pollen moet je in contact komen met het herpesvirus om er effectief ook last van te krijgen, in de vorm van een verkoudheid.”

Nauwynck benadrukt dat die kans klein is. “En de meeste mensen zijn trouwens al geïnfecteerd met het herpesvirus als kind. Dan moet je je zeker geen zorgen maken.”

Herbeluister het gesprek met Nauwynck

Lees ook:

Radio 1 Select