Pollenseizoen staat al voor de deur

10 januari 2018
De griepepidemie moet nog goed en wel beginnen en wat blijkt: het pollenseizoen staat al voor de deur.

“Het hooikoortsseizoen is uitzonderlijk vroeg begonnen. Sinds begin deze maand worden er al stuifmeelkorrels van de els en de hazelaar gemeten, terwijl dat normaal pas eind januari, begin februari gebeurt” schrijft Gazet Van Antwerpen.

“Er zijn dit jaar inderdaad al enkele pollen per kubieke meter” bevestigt allergoloog Didier Ebo (Universiteit Antwerpen) in De Ochtend. “Dat is niet uitzonderlijk vroeger dan anders, maar het is theoretisch wel mogelijk dat mensen met een pollenallergie sneller last hebben, dan dat de griep zal toeslaan.”

“Het pollenseizoen meldt zich altijd aan met boompollen. Als je naar de els en de hazelaar kijkt, zal je zien dat de katjes er al aanhangen” zegt Ebo. “Het gaat om een beperkt aantal pollenkorrels, maar mensen die heel gevoelig zijn, kunnen er theoretisch gezien wel last van hebben. Al wordt mijn deur nog niet platgelopen.”

Steeds meer mensen allergisch

En lijkt het maar zo of zijn er steeds meer mensen allergisch? “Het lijkt nu een beetje te stabiliseren, maar de laatste generatie hebben we een toename van allergie gekend. Een kwart van onze bevolking heeft een allergie.” Daarnaast is het ook zo dat het pollenseizoen met een maand verlengd is.

Jammer genoeg zal de helft van de mensen met een boompollenallergie vroeg of laat ook een allergie voor fruit of groenten ontwikkelen. Denk bijvoorbeeld aan pit- en steenvruchten, kiwi, wortel, selder, soja, maar ook aan noten. Hier kan een mens helaas weinig aan doen. Al biedt groenten en fruit stomen en koken wel enig soelaas.

Beluister het interview met Didier Ebo:

Lees ook:

Lijst van artikels