Pond zakt naar laagste niveau sinds 1985

24 juni 2016
Naarmate duidelijker werd dat de Britten de Europese Unie zouden verlaten, kreeg het pond een stevige uppercut. De munt zakt met tien procent tegenover de dollar, maar ondertussen krijgt ook de euro klappen.
De munt zakt naar het laagste niveau in meer dan 30 jaar, het laagste niveau sinds 1985. Omstreeks middernacht was één pond nog anderhalve dollar waard. Dat was het hoogste niveau van het voorbje half jaar, en in de verwachting dat het Verenigd Koninkrijk bij de Unie zou blijven, maar in de loop van de nacht is dat helemaal omgeslagen en is het pond bijna 10 procent gedaald, naar 1,34 dollar.

Ook de euro verliest trouwens fors ten opzichte van de dollar. 1 euro is, nu 1,09 dollar waard. Min 3,3 procent. Voor de valumarkten is dat een zeer zwaar verlies. Dat de euro verliest, heeft dan weer te maken met feit dat de brexit kan gezien worden als een eerste stap naar een mogelijke verder uiteenvallen van de europese unie.

Ook op de beurzen gaat het niét goed. Voor de Europese moeten we nog even wachten, maar de Aziatische beurzen reageren in elke geval wel al negatief op de Brexit. De Hang Seng Index in Hongkong geeft 3,4 procent prijs. Een brede index in Japan, de topix, gaat zo'n 3,2 procent achteruit.

Tegelijk zien we dat beleggers kiezen voor veiligheid en vluchten naar staatspapier, dat veilig geacht wordt. Daardoor gaat de Amerikaanse rente naar beneden: beleggers nemen genoegen met die lagere rente, in ruil voor veiligheid.

Om dezelfde reden wordt ook goud duurder. De prijs van goud gaat 6 procent hoger.