Pooiergetal 39 treft de Loya Jirga

17 november 2011

De Loya Jirga - letterlijk 'grote bijeenkomst' - is door de Afghaanse president Hamid Karzai bijeen geroepen om onder meer de betrekkingen met de VS te herbekijken.

Karzai wil dat de ongeveer tweeduizend stamhoofden, regionale politieke leiders en religieuze figuren nieuwe regels voor het land opstellen en nadenken over de noodzaak van internationale hulp.

Maar eerst moest er nog een heikele, ja zelfs hoogst gênante kwestie opgelost worden. Om een beetje efficiënt te kunnen vergaderen had de organisatie de 'grote bijeenkomst' onderverdeeld in 40 subcomités. De leden van comité 39 weigerden om onder dat nummer deel te nemen.

In Afghanistan is 39 een vies getal. Een deelnemer die ingedeeld was bij groep 39 vertelde aan de BBC dat hij achteraf in zijn streek niet als pooier bestempeld wilde worden. Afghanen weigeren om dezelfde reden trouwens ook nummerborden en telefoonnummers met het getal 39.

Niemand schijnt precies te weten waar het taboe rond dat getal vandaan komt. Zit het diepgeworteld in een duizendjarige traditie - zoals de Loya Jirga zelf? Of reed er ooit in Kaboel een pooierbak rond met 39 op de nummerplaat?

Enfin, ze zijn er toch uit gegeraakt. Er vergaderen nog altijd 40 comités in Kaboel, maar er is geen comité 39 meer. En nr 40 heet nu officieel nr 41.

Lees en beluister ook

Radio 1 Select