"Poppen kunnen zeggen waar iemand anders niet mee weg kan komen"

19 februari 2021
Vanaf nu kan je genieten van de hele catalogus van The Muppets op Disney+. Dat betekent dat je ook vol nostalgie kan kijken naar de eerste reeksen van de doldwaze poppen uit de jaren 70 en 80. Geerard Van de Walle is in het professionele leven de ontwapenende aap-pop Olly Wannabe op Ketnet. Hij vertelt in 'Culture Club' over de kracht van de poppenshow.

De iconische eerste reeks van 'The Muppetshow' stopte in 1981. Toch bleef de poppenshow bekend en populair door de vele heruitzendingen later op de BRT. Ondertussen heeft Disney+ ook een nieuwe reeks gemaakt, 'Muppets Now', met de bekende poppen, maar aangepast aan deze moderne tijd. 

Geerard Van de Walle is de bedenker en de vertolker van Olly Wannabe. Net zoals The Muppets werd het poppenpersonage ontwikkeld voor kinderen (Ketnet) maar oversteeg het al snel zijn doelgroep. 

Poppen kunnen zeggen waar iemand anders niet mee weg kan komen. Ze kunnen best wel grof zijn. Het is altijd verpakt in dat heel schattige uiterlijk. Van zodra een pop tot leven komt vergeten de mensen de artificiële constructie en beginnen ze redelijk spontaan fijne ontboezemingen te doen. 

De bekendste herinneringen aan The Muppets bij het grote publiek zijn die uitzendingen waar grote artiesten te gast waren: Johnny Cash, Dolly Parton, of zoals hieronder Harry Belefonte. 

Alle Muppets hebben andere onhebbelijke karaktertrekken. Olly Wannabe heeft veel verwant met Miss Piggy: allebei hebben ze ongeloofelijke showbizz-aspiraties. Of wie herinnert zich nog de "pigs in space" , het dierenziekenhuis met de hond Rowlf, of het doldwaze proefkonijn Beaker. 

Net omdat de poppen aantrekkelijk zijn voor volwassenen én kinderen maakt het een hele uitdaging om die balans goed te bewaren. De show moet super universeel zijn en toch de stoute kantjes opzoeken, de grens met anarchie en absurdisme. 

Dat is ook het gevaar van het succes. Als iets breed gedragen is dan wil je er meer mee maken. En dan gebeuren er kleine accentverschuivingen waardoor je een afslag neemt en een deel van het publiek weer verliest. 

Toen Olly Wannabe werd opgestart hanteerden de makers vijf wetten:

  1. Slapstick voor de kinderen
  2. Verbaal voor de oudere kijkers
  3. Olly is de enige pop maar niemand ziet hem zo
  4. Olly beweegt zich in de echte wereld
  5. Olly gaat in interactie met mensen die het gewoon zijn dat Olly er is. 

De oude Muppets, die nu aan de catalogus zijn toegevoegd voelen nog niet als verouderd. Als je bijvoorbeeld de allereerste aflevering van de allereerste reeks gaat bekijken vindt Geerard Van de Walle wel sommige muzieknummers heel langdradig. De mop wordt daar misschien te vaak herhaald. Maar er zijn heel veel sketches op een snel tempo waar je nog steeds heel hartelijk mee kan lachen. 

Nu is er dus ook de nieuwe reeks: 'Muppets Now' op Disney+. Ze komen heel dicht bij de eerste shows, zegt Van de Walle. Ze parodieëren de media van nu. Denk bijvoorbeeld aan Youtube en influencers.

Lees ook: