Populaire jeugdauteur Dirk Bracke (68) is overleden. Beluister de podcast 'Hoe maakt u het?'

16 juni 2021
© Wikimedia Commons
Jeugdauteur Dirk Bracke (68), bekend van 'Black' en 'Het Engelenhuis', is overleden. Bracke heeft gespreid over drie decennia bijna 40 jeugdboeken geschreven, vaak over heikele maatschappelijke thema's. Hij kampte al een tijd met gezondheidsproblemen en kondigde daarom in februari zijn afscheid aan als auteur. "Ik begin nu pas te beseffen hoe belangrijk ik geweest ben" vertelde hij toen in 'Hoe maakt u het?', de podcast van 'Culture Club'.

Dirk Bracke is een van de bekendste Vlaamse jeugdauteurs. Heel wat van zijn boeken zijn bekroond in binnen- en buitenland, en vertaald in het Deens, Duits, Spaans en Pools.

Bracke bereikte verschillende generaties jongeren. Zijn boeken dienden vaak als inspiratiebron voor schoolopdrachten en waren het onderwerp van menig boekbespreking. "Zijn dood is een groot verlies voor zijn familie en vrienden, onze uitgeverij en voor de Vlaamse jeugdliteratuur", klinkt het in het persbericht van Standaard Uitgeverij. Bracke laat een vrouw, twee kinderen en vier kleinkinderen na.

Carrière van bijna 30 jaar

Dirk Bracke debuteert in 1993 met 'Steen', een verhaal dat zich afspeelt tijdens de ijstijd. Tot dan is hij aan het werk in een postsorteercentrum, na een handelsopleiding. 'Steen' wordt in 1988 al gepubliceerd in de reeks 'Vlaamse Filmpjes', jeugdboeken die worden uitgegeven als tijdschrift. Bracke werkt het verhaal nadien pas uit tot een volwaardige jeugdroman.

Een jaar later al brengt Bracke zijn tweede boek uit, 'Blauw is bitter': een verhaal over kinderprostitutie op de Filipijnen. De inspiratie haalt Bracke uit een reportagereeks in het magazine Knack, over kinderprostitutie in Zuidoost-Azië. De toon voor zijn volgende boeken is gezet: Bracke gaat geen enkel maatschappelijk thema nog uit de weg.

De grote doorbraak komt er in 1996 met 'Het uur nul', een verhaal over een tiener met aids. Bracke heeft zijn stijl gevonden: hij schrijft volwassen verhalen, op maat van jongeren. Zijn stijl is direct en onverbloemd, ook als het gaat over seks of geweld. En nee, het verhaal loopt niet altijd goed af.

(lees verder onder de Instagram-post van Standaard Uitgeverij)

Bracke wordt daarom de bad boy van de Vlaamse jeugdliteratuur genoemd. Maar de schrijver maakt er een erezaak van om pas een verhaal over een bepaald thema uit te werken na grondige research. Hij verdiept zich onder meer in drugs, oorlog, incest, prostitutie en bendegeweld. Voor 'Back' en 'Black' gaat hij mee op patrouille met de Brusselse politie, en voor 'Het Engelenhuis' praat hij met geïnterneerde tienermeisjes.

Zijn laatste boek 'Watervrees' is verschenen in 2019. Een jaar later moest 'Chicago' nog verschijnen, maar dat boek blijft helaas onafgewerkt.

"Ik begin nu pas te beseffen hoe belangrijk ik geweest ben"

Begin februari 2021 kondigt Bracke zelf aan dat hij - met spijt in het hart - afscheid moet nemen van het schrijverschap. Zijn gezondheidstoestand liet het schrijven niet langer toe. "Door mijn ziekte kan ik me niet meer concentreren" vertelde hij toen in de podcast 'Hoe maakt u het?' van 'Culture Club'. "Het enige wat ik nog kan, is de krant lezen, dat zijn korte stukjes. Maar een boek lezen kost te veel inspanning."

"Nu bekend raakte dat ik ga stoppen, krijg ik echt veel reacties van mensen die ik niet ken, en van mensen die me vertellen dat ik belangrijk geweest ben in hun leven. Daar sta ik van te kijken. Ik begin nu pas te beseffen hoe belangrijk ik geweest ben."

Beluister hieronder de podcast 'Hoe maakt u het?' (of luister via je favoriete podcast-app)

Bron: vrtnws.be en 'Culture Club'

Lees ook:

Lijst van artikels