Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Nieuwe Feiten

Portefeuille kwijt? Er kan maar beter veel geld in zitten

ma 24 jun. - 11:45

Als je ooit je portefeuille verliest, dan kan er maar beter veel geld in zitten. Want dan is de kans groter dat je het ding nog terugkrijgt. Met alles erin! (Al is het in Vaticaanstad enigszins anders)
© Pexels

Onderzoekers deden een boeiend experiment met meer dan 17.000 verloren portefeuilles. Of beter: zogezegd verloren portefeuilles. De onderzoekers brachten die portefeuilles binnen bij hotelrecepties, culturele centra, politiekantoren, banken, portiers en overheidskantoren in 40 landen, over de hele wereld. Telkens gaf men een dergelijke boodschap mee: “Ik heb een portefeuille gevonden, ik heb haast, kunnen jullie ervoor zorgen dat deze portefeuille bij de rechtmatige eigenaar terechtkomt?”

“In elke portefeuille stak een boodschappenlijstje en een sleutel, om het wat persoonlijker te maken. Er stak ook een visitekaartje van de eigenaar in” vertelt huispsycholoog Joris Bruyninckx in ‘Nieuwe Feiten’. De portefeuilles bevatten ook geld, maar telkens een wisselend bedrag: “In de helft van de portefeuilles stak geen geld, in de andere helft – initieel - een klein bedrag. Later hebben ze ook nog een derde groep gecreëerd met een groot bedrag.”

En wat bleek? 40% van de portefeuilles waarin geen geld zat, werd terugbezorgd. Als er een beetje geld inzat – ongeveer 12 euro – dan was dat al 51 procent.  Zat er 100 euro in, dan steeg het aantal terugbezorgde portefeuilles naar 72 procent. “Dat is spectaculair” zegt Bruyninckx.

“Hé, ik ben toch geen dief?”

 “Als er geen geld in zit, en ook geen sleutel (want dat hebben ze ook getest) wordt het allemaal nogal onpersoonlijk” verklaart Bruyninckx de opmerkelijke resultaten. “Dan hebben de mensen niet het gevoel van ‘ik doe hier iets fout’. Men denkt: ‘dit heeft geen waarde buiten een versleten portefeuille’. Als er wél een bedrag in zit, spreekt dat het zelfbeeld van de mensen aan: ‘Hé, ik ben toch geen dief?’.

Bruyninckx is heel blij met het onderzoek. “Het blijkt toch dat 72 procent van alle mensen op deze planeet toch een altruïstische kaart kunnen bovenhalen”. Ze doen iets goeds voor een ander. Ook in andere, armere landen waar het moeilijker is. “We kunnen een stukje concluderen dat er echt nog wel heel veel goede mensen op deze planeet rondlopen.”

We kunnen een stukje concluderen dat er echt nog wel heel veel goede mensen op deze planeet rondlopen

Vaticaanstad bracht portefeuille niet terug

Het onderzoek gebeurde niet in België, wel in buurland Nederland. Dat land is een goede middenmoter.  “Maar vooral Denemarken, Zweden en Nieuw-Zeeland sprongen er ten positieve uit. China, Peru, Kazachstan en Kenia, scoorden net wat lager.”

Opmerkelijk detail: er werd ook een portefeuille afgeleverd aan het Vaticaan - “wat toch heel vrome mensen zouden moeten zijn”, dixit Bruyninckx -  maar die werd niet terugbezorgd. Ook twee anti-corruptiecorpsen van de politie hebben ‘m niet terugbezorgd.

Beluister het integrale gesprek met Joris Bruyninckx:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet