Postproblemen bedreigen Amerikaanse presidentsverkiezingen

17 augustus 2020
© Jim Watson / AFP
In de Verenigde Staten roept voorzitter Nancy Pelosi de leden van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden terug uit zomerreces om de problemen bij US Postal Service te bespreken. Door een malaise bij het Amerikaanse postbedrijf zijn er flinke vertragingen bij de postbedeling in de VS. En dat kan ook gevolgen hebben voor de presidentsverkiezingen in november, zegt Björn Soenens in 'De Ochtend'.

Normaal was het Amerikaanse Congres tot 14 september met vakantie, maar Huis-voorzitter Nancy Pelosi is van plan om de leden terug te roepen en tegen zaterdag een noodwet goed te keuren om de nodige investeringen te doen in US Postal service.

Wat is nu het probleem? Door een diepgaande malaise bij het Amerikaanse postbedrijf dreigen er problemen voor de presidentsverkiezingen die dit najaar plaatsvinden. Door het coronavirus zullen veel Amerikanen hun stem via de post uitbrengen, legt Amerika-correspondent Björn Soenens uit, vermoedelijk zo’n 80 miljoen Amerikanen. 

“Dat creëert een enorme extra posthoeveelheid. En de post in de VS is nu al in lamentabele staat. Het postbedrijf heeft te weinig geld”, weet Soenens. Dat komt vooral omdat het postbedrijf in alle uithoeken van het land post moet bedelen, wat vaak verlieslatend is. Besparingen of extra investeringen dringen zich dan ook op.

“Trump-getrouwe Louis DeJoy, de nieuwe baas van de post, wil drastische besparingen doorvoeren sinds hij begin deze zomer aan het bewind is. Zo wil hij overuren afschaffen en sorteermachines niet vervangen.”

Dit zou kunnen betekenen dat we op 3 november geen verkiezingsuitslag zouden hebben.

“Daarin zit een groot probleem”, concludeert Soenens. “De post heeft al aan 46 staten laten weten dat ze mogelijk de stembiljetten niet op tijd aan de telbureaus kunnen bezorgen. Dat zou kunnen betekenen dat we op 3 november geen verkiezingsuitslag zouden hebben.” 

Dit baart de Amerikaanse politiek natuurlijk grote kopzorgen, zeker bij de Democraten, de tegenstanders van de Republikeinse president Donald Trump, die stelt dat stemmen per post frauduleus zou zijn.

“We zien de verwoestende effecten van de campagne van de president om de verkiezingen te saboteren”, zegt de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi hierover. “Trump manipuleert de post om kiezers hun recht op stemmen te ontnemen", aldus Pelosi.

Om het stemmen per post toch mogelijk te maken, roept Pelosi het Huis van Afgevaardigden terug uit zomervakantie, om tegen het einde van de week te stemmen over een wet die de besparingen bij de US Postal Service te verbieden. Mogelijk wordt daar zaterdag over gestemd.

Beluister de analyse van Björn Soenens in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be, Belga en 'De Ochtend'