Potert Sir David Attenborough?

12 december 2011

Frozen Planet is de nieuwste topreeks van de BBC Natural History Unit. In zes afleveringen krijgen we de ultieme documentaire over beide poolgebieden: de adembenemende landschappen, het extreme klimaat en de manier waarop de natuur, de dieren én de mens daarmee omgaan. De polen zoals we ze nog nooit zagen, en misschien nooit meer zullen zien...

Tot zover de copy-pastejournalistiek, met dank aan canvas.be.

U weet dat makers van realityprogramma's niet àlles aan het toeval overlaten. Dat zou, tot op zekere hoogte, ook niet zo'n goed idee zijn. Nu wil het geval dat "one of the most endearing and revealing footage in the series", de beelden van een moeder ijsbeer en haar twee pasgeboren jongen afgelopen Kerst in een dierenpark in het Nederlandse Rhenen. (Daar is op 1 december trouwens een ijsberentweeling geboren)

Voor de nietsvermoedende 8 miljoen Britse kijkers leek het gisteren of de geboorte op de noordpool plaats vond. Het commentaar van Sir David Attenborough verwijst trouwens naar "jonge ijsberen die zijn geboren onder de sneeuw". Volgens The Telegraph zou het om nepsneeuw gaan.

The Daily Mail meent dat het uitlekken van deze prakijken de kijkers "koude rillingen" bezorgt. The Mirror denkt dat de 8 miljoen toegewijde fans het niet zomaar over zich heen zullen laten gaan dat ze "in de kou werden gezet." Zelfs in politieke kringen werd de makers beschuldigd van volksverlakkerij.

De BBC weerlegt de kritiek en stelt dat er geenszins sprake is van misleiding van de kijker. "Het is onmogelijk om een ijsberennest in het wild te filmen", zegt de producer van de reeks.

Benieuwd of onze bekendste dierenfilmer - die het dierenpark niet schuwd - ook koude rillingen krijgt van dit soort praktijken.

PS. U kan donderdag 22 december om 20.40 de derde aflevering van Frozen Planet op Canvas bekijken.

Lees en beluister ook