"Praten met Arno was altijd een plezier": Friedl' Lesage blikt terug op haar vele (radio)gesprekken met Arno

25 april 2022
© VRT / Libelia De Splenter
"Ge zie gie toch van West-Vloandren?' Kumme nie vodder klappn in oes toale?" Zo ongeveer klonk het allereerste gesprek dat Friedl' Lesage met Arno had op Studio Brussel. Er zouden vele gesprekken volgen. Voor 'De Nieuwe Wereld' en 'Touché' bijvoorbeeld. Maar er waren ook enkele persoonlijke telefoongesprekken, en er is natuurlijk de podcast 'Arno, c'était magnifique'. "Het werden de meest breekbare minuten radio die ik ooit mocht maken" blikt Friedl' terug.

Ge zie gie toch van West-Vloandren?' Kumme nie vodder klappn in oes toale?' Zo ongeveer klonk mijn allereerste gesprek met Arno op Studio Brussel. Ik was nog maar net van school af en wist als prille radiomaker nog niet zo goed wat ik met zo'n voorstel moest doen. 'Bah ja zeker?'. Later lukte het beter. Ik mocht hem vragen of 'het beste nog moest komen', ik mocht zijn vijftigste verjaardag vieren in 'De Nieuwe Wereld' en zijn vijfenzestigste in 'Touché'.

Ik mocht hem aankondigen op Dranouter maar vooral, ik mocht hem heel veel tegen het lijf lopen in zijn geliefde Brussel. Doorgaans zat hij op een terras, al dan niet in gezelschap, en altijd riep hij 'Hallo'! Oewest? Vele interview-collega's zullen het bevestigen. Praten met Arno was altijd een plezier. Ook al had hij vele verhalen, je wist nooit welke schuif hij zou opentrekken. Je stond maar beter op scherp.

Praten met Arno was altijd een plezier.

Van de Hombres Complicados (Josse De Pauw, Jan Decorte, Marc Didden en Dominique Deruddere) heb ik geleerd dat hij een beller was. Telefoon krijgen van Arno betekende iets. Arno heeft mij twee keer gebeld. Voor de feestuitzending van de tweehonderdste 'Touché' zou hij langskomen in 30 CC in Leuven. Maar 's morgens werd zijn aanwezigheid geannuleerd. De reden was onduidelijk. Gelukkig zat de zaal toen vol bekende Touchégasten en vond ik snel een vervanger. In de namiddag belde hij. 'Sorry. Ik wou écht wel komen maar ik voelde me niet goed. Ik ben naar spoed moeten gaan. 't Was nodig'. Was dat toen al een voorbode van wat komen zou?

Telefoon krijgen van Arno betekende iets.

De tweede keer was op mijn vijftigste verjaardag. Ik zat op een prachtig dakterras in Rome een glas champagne te drinken toen de telefoon ging. 't Is hier Arno. Gelukkige verjaardag hé. K'èdda ghoort op de radio. En kzegge, k'ga ne kjè belln.' 

Misschien waren het die telefoontjes die me de moed gaven om na de aangrijpende Radio1 Sessie begin dit jaar te vragen of ik nog eens bij hem mocht langskomen. Om te praten over de dingen die het leven de moeite waard maken. En hij zei 'ja'. We spraken af in zijn favoriete café De Archiduc in Brussel. Het werden de meest breekbare minuten radio die ik ooit mocht maken. Merci Arno, voor alles.

Arno, c'était magnifique': luister naar het laatste gesprek met het muziekicoon

Mag ik nog es bij je langskomen?" Die vraag stelde Friedl' Lesage aan Arno nadat hij begin januari een aangrijpende Radio1 Sessie had gespeeld. Deze sessie, en de daaropvolgende concerten in zijn living (de AB) en zijn thuishaven (Oostende), werden zijn laatste. Beluister de podcast in de app van Radio 1.

Lees ook