Praten met dolfijnen

9 mei 2011

Weldra voor de kunst van Florida, met wat hulp van de computer: communicatie met wilde dolfijnen. Heen en weer, want daar gaat het natuurlijk om bij communiceren.

Praten met dolfijnen is natuurlijk niet nieuw, sinds de jaren '60 onderzoekt men het vermogen van deze 'sociale' en 'intelligente' zeezoogdieren om een taal te leren. Zo weet men dat dolfijnen in staat zijn om een honderdtal woorden te leren en dat ze onderscheid kunnen maken tussen zinnen als 'breng de surfplank naar de man' en 'breng de man naar de surfplank'.

Maar dat soort onderzoek gebeurde in gevangenschap, en het ging voornamelijk om eenrichtingsverkeer. Een bevel in ruil voor een visje, zeg maar. Nooit hoor je een dolfijn eens een bevel geven aan een mens.

Gedragsbioloog Denise Herzing van het Wild Dolphin Project in Florida probeert wilde dolfijnen nieuwe woorden aan te leren via computergeluiden die lijken op de geluiden die ze maken als ze onderling communiceren. Daarvoor werkt ze samen met Thad Starner, die zich aan de Georgia Insitute of Technology bezig houdt met artificiële intelligentie.

'Om met andere soorten te communiceren, moeten beiden zowel gemotiveerd als geïnteresseerd zijn. Wij kennen onze dolfijnen zo lang, dat ze zeer nieuwsgierig zijn naar ons. We hebben dus goede hoop', aldus Dr. Herzing.

Lees en beluister ook