Praten we te vaak vooringenomen over mensen met een psychische aandoening?

11 mei 2017
Als we spreken over mensen met psychische problemen, gebruiken we vaak heel stereotiepe, stigmatiserende beelden. Dat blijkt uit onderzoek van de KU Leuven.

Zo leggen we de schuld vaak bij de persoon zélf: iemand met een depressie moet vaker vakantie nemen, iemand met een alcoholprobleem moet maar minder drinken enzovoort. Of we zien een psychische aandoening als een monster dat de persoon in kwestie moet bekampen.

Dit soort ‘framing’ is zeer problematiserend: het helpt de patiënt in kwestie allesbehalve voort en het houdt het taboe rond geestelijke gezondheid in stand.

De Fondsen Julie Renson, Koningin Fabiola en de Koning Boudewijnstichting organiseren op 11 mei een conferentie om dit aan te pakken.

Centrale vraag is: hoe kunnen we evolueren naar een genuanceerde, evenwichtige communicatie over psychische aandoeningen? Een communicatie die minder of niet stigmatiseert en die taboes sloopt. 

Reageer

  • Betrap jij jezelf erop dat je met een bepaalde bril kijkt naar mensen met een psychische aandoening?
  • Of heb jij zelf een psychische aandoening, en voel je dat mensen je daardoor anders benaderen? 

Thomas Alberico heeft bipolaire stoornis en geeft lezingen daarover in heel Vlaanderen. Hij werkt ook aan een boek dat eind 2017 uitkomt.

De Fondsen GGZ en de Stichting steunen hulpverleners ook financieel om te investeren in een genuanceerde, evenwichtige communicatie over psychische aandoeningen. Meer info vind je hier.