Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld Vandaag

Hoeveel baat kun je hebben bij premie voor thuisbatterij? Onderzoeker UGent: "Bijna nooit de moeite"

do 1 aug. - 2:13

Vanaf 1 augustus kun je een premie aanvragen als je thuis een batterij laat installeren om energie uit zonnepanelen zelf op te slaan. Maar is zo'n premie wel voldoende om eigenaars van zonnepanelen over de streep te trekken? Onderzoeker Johannes Laveyne is stellig: "In 98 procent van de gevallen is het totaal niet de moeite."
Thuisbatterij

Minister van Energie Lydia Peeters (Open VLD) zou graag hebben dat eigenaars van zonnepanelen zich een thuisbatterij aanschaffen: op die manier kunnen ze de stroom die ze opwekken en niet meteen verbruiken, lokaal opslaan in plaats van de stroom op het net te zetten (en het distributienet te belasten).

Daarom heeft de Vlaamse overheid een premie in het leven geroepen, en de winst zou nu dus dubbel zijn: enerzijds de premie, anderzijds minder distributiekosten. Lydia Peeters noemde de slimme opslag van energie eerder al de volgende stap in onze energietransitie. Ze zegt dat de aankoop nu "sneller haalbaar" is en mensen over de streep kan trekken. Hoe zit dat nu precies? En waarmee moet u rekening houden? 

"In 98 procent van de gevallen is het totaal niet de moeite"

Maar volgens Joannes Laveyne, onderzoeker aan het elektrische-energielaboratorium van de UGent, zegt dat zo'n thuisbatterij eigenlijk bijna nooit de moeite loont. "In 98 procent van de gevallen is het totaal niet de moeite. Economisch gezien heeft het weinig zin."

Niet alleen gaat de batterij "maar" 10 à 15 jaar mee en haalt u het voordeel er dus maar moeilijk uit, ook de tariefformules zijn niet aangepast, zegt Laveyne. "Het grootste probleem is dat deftige tariefformules op dit moment ontbreken. Door de terugtellende meters dient het net nu gratis als batterij, dus heeft een thuisbatterij geen zin. Pas na 2020 zullen de tariefformules aangepast worden en dan is de premie al afgelopen."

De onderzoeker legt ook uit dat de batterijen vooral dienen om de overtollige energie op dagbasis op te slaan. "Seizoensopslag kan je er niet mee doen. Nu, met de terugdraaiende teller, compenseert de winter de overproductie in de zomer."

Laveyne denkt dan ook dat er al bij al weinig thuisbatterijen verkocht worden voor residentiële toepassingen. "Er worden er niet meer dan een tiental verkocht, denk ik."

Herbeluister het gesprek in "De wereld vandaag":

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet