Premier Boris Johnson: "Rusland plant grootste oorlog in Europa sinds 1945, en dat zal mensenlevens kosten"

20 februari 2022
© FREDERIC SIERAKOWSKI (Belga)
"Er zijn aanwijzingen dat Rusland de grootste oorlog in Europa sinds 1945" plant, zegt de Britse premier Boris Johnson in een interview met de Britse openbare omroep BBC. "Alle tekenen zijn er dat het plan in zekere zin al is begonnen." Volgens de inlichtingendiensten zal Rusland Oekraïne binnenvallen en de hoofdstad Kiev omsingelen. Johnson vreest dat de invasie vele mensenlevens zal kosten.

Volgens de laatste schattingen van de Amerikaanse regering bedraagt het aantal troepen langs de Oekraïense grens, zowel in Wit-Rusland als Rusland, tussen de 170.000 en 190.000 man. Het Westen vreest dat de Russen ieder moment kunnen aanvallen, maar Moskou heeft tot nu toe steeds ontkend dat van plan te zijn en zegt alleen militaire oefeningen in de regio te houden.

Premier Johnson meldt dat de Amerikaanse president Joe Biden westerse leiders heeft verteld dat inlichtingendiensten verwachten dat Rusland Oekraïne niet alleen via het oosten - via de regio Donbas - binnenvalt, maar ook vanuit Wit-Rusland en vanuit de regio rondom Kiev.

"Ik ben bang om te zeggen dat het plan dat we zien iets is dat echt de grootste oorlog in Europa sinds 1945 zou kunnen zijn, alleen al door de omvang", zei de premier. Mensen moeten niet alleen rekening houden met het mogelijke verlies van Oekraïense levens, maar ook dat van "jonge Russen", voegde hij eraan toe.

Johnson sprak met de BBC na een ontmoeting met de Oekraïense president Volodimir Zelenski en vertelde de wereldleiders in een toespraak bij een veiligheidsconferentie in München dat elke invasie van Oekraïne door Rusland "over de hele wereld zou echoën".

Ook de NAVO verwacht dat Rusland een grootscheepse aanval op Oekraïne gaat uitvoeren. Dat zei secretaris-generaal Jens Stoltenberg in een interview met de Duitse publieke zender ARD. Het risico op een aanval is volgens hem "zeer, zeer groot". Eerder had de Amerikaanse president Biden al gezegd dat de Russische president Poetin heeft beslist om Oekraïne aan te vallen.

Hoe ervaren de Oekraïners de huidige spanningen? Luister naar het gesprek met Vlad Polyanskiy, die in Kiev woont, via Radio 1 Select. 

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Luister ook: