Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld Vandaag

Premier De Croo over overlegcomité: "Omikron zal niet leiden tot een forse verhoging van de druk op intensieve zorgen"

vr 7 jan. - 5:33

Er komen voorlopig geen extra verstrengingen, maar ook geen versoepelingen. Dat heeft het Overlegcomité beslist. De huidige maatregelen blijven dus gewoon gelden. Om perspectief te kunnen bieden aan de getroffen sectoren willen de regeringen wel een "coronabarometer" ontwikkelen. Die moet maatregelen meer voorspelbaar maken. Tegen het volgende Overlegcomité, wellicht volgende week, zou die barometer af moeten zijn.
De Croo

Geen grote aankondigingen op het eerste Overlegcomité van 2022: er komen geen verstrengingen, maar ook geen versoepelingen. De verschillende regeringen van ons land beslisten enkel om de huidige maatregelen aan te houden. "We kiezen voor een pad van voorzichtigheid", aldus premier Alexander De Croo (Open VLD). "We kiezen voor stabiliteit op het gebied van de maatregelen die vandaag van toepassing zijn."

We kiezen voor het pad van de voorzichtigheid

De reden daarvoor ligt voor de hand: de razendsnel oprukkende besmettingscijfers, onder invloed van de omikronvariant, baren experten en politici zorgen. Volgens de eerste bevindingen lijkt die variant wel minder ziekmakend te zijn, maar dat stelt hen voorlopig niet gerust. Aan het begin van de persconferentie lichtte viroloog Steven Van Gucht de huidige epidemiologische situatie uitgebreid toe. De vijfde golf is volgens hem nu echt begonnen. Hij verwacht de piek ongeveer eind januari,  met tussen 30.000 tot 125.000 besmettingen per dag.

"Het is niet omdat het minder ziekmakend is, dat het ook onschuldiger is", benadrukte premier De Croo nadien. "Op individueel vlak is het risico dat men ernstig ziek wordt inderdaad kleiner. Maar als je het bekijkt op het niveau van een samenleving of een land, dan is het zo dat de impact in de zorg en in de scholen wel groot zou kunnen zijn doordat het virus zich sneller verspreidt."

En toch gaat de politiek, ook deze keer, niet zo ver als de experten gehoopt hadden. De GEMS had in haar advies onder meer gepleit voor een volledige verplichting van telewerk, maar het Overlegcomité vond het niet nodig om zo ver te gaan. Volgens de politiek hebben de bedrijven zich genoeg aangepast om één terugkeerdag per week op een veilige manier mogelijk te blijven maken. Zowel premier De Croo als minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) verwezen bovendien naar de impact van verplicht telewerk op het mentaal welzijn van werknemers.

Boostervaccins als sterkste verdedigingsmuur

"Ik denk dat we eerlijk moeten zijn: we staan voor moeilijke weken", vulde De Croo nog aan. "We zullen de komende dagen en weken waarschijnlijk records breken op het gebied van het aantal besmettingen. Een zeer grote groep mensen zal uiteindelijk besmet worden. Het is duidelijk: de situatie zal eerst slechter worden voor ze weer beter wordt."

De situatie zal eerst slechter worden voor ze weer beter wordt

"Maar we zijn ook gewapend, bijvoorbeeld omdat we een land zijn waar we op vlak van boostervaccinatie al zeer ver staan. De boostervaccins zijn onze eerste en onze beste verdedigingsmuur tegen ernstige ziekte. Bovendien weten we hoe we elkaar nog beter kunnen beschermen: door te proberen om elkaar zo weinig mogelijk te ontmoeten, door ventilatie en mondmaskers te gebruiken en door afstand te houden."

Dan toch een coronabarometer?

De maatregelen blijven dus dezelfde, maar dat betekent ook dat er voor getroffen sectoren als de horeca, het jeugdwerk en de evenementensector voorlopig niets verandert. Om hen meer perspectief te bieden, wordt nu gewerkt aan een "coronabarometer". Zo'n barometer verbindt het invoeren (maar ook het afschaffen) van maatregelen aan bepaalde drempelwaardes, bijvoorbeeld met betrekking tot het aantal ziekenhuisopnames.

In het najaar van 2020 werd het idee van zo'n barometer al eens gelanceerd. Het instrument werd zelfs helemaal uitgewerkt, maar stierf uiteindelijk een stille dood. Door blijvende discussies over onder meer de drempelwaarden, werd de barometer in de praktijk nooit ingevoerd.

Maar nu ligt die barometer dus, in een herwerkte versie, opnieuw op tafel. De komende dagen zullen politici en experten overleg blijven plegen om die nieuwe versie concreet uit te werken. Tegen het volgende Overlegcomité, waarschijnlijk eind volgende week, moet er een uitgewerkt voorstel op tafel liggen.

De coronabarometer wordt een belangrijk beheersinstrument voor de komende maanden

"Het wordt een belangrijk beheersinstrument voor de komende maanden", aldus premier De Croo. "We zullen de komende maanden meerdere ups en downs kennen. Er zullen momenten zijn waarop de pandemie in de goede richting evolueert, maar er zullen ook momenten komen waarop het in de andere richting evolueert.  Dan is het belangrijk dat we perspectief en voorspelbaarheid hebben."

Beluister het gesprek met Premier De Croo in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select. 

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Luister ook: 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet