Premier May: "Diepgaand onderzoek naar brand in flatgebouw Londen"

15 juni 2017
De Britse premier Theresa May kondigt een "diepgaand onderzoek" aan naar de oorzaak van de brand in een flatgebouw in Londen. Bij de brand vielen zeker twaalf doden, maar de politie vreest dat dat aantal nog zal oplopen. De brandweer heeft het vuur nog steeds niet volledig kunnen blussen.

"Als er lessen kunnen worden getrokken uit de brand, zullen we dat doen en dan zullen er ook maatregelen worden genomen", zo zegt premier May. Ze drukte ook haar dankbaarheid uit voor de reddingsdiensten en ze sprak haar medeleven uit voor de betrokkenen. "Vanavond hebben veel mensen geen plek waar ze naartoe kunnen gaan. Ze hebben alles verloren. Onze focus moet zijn om hen te helpen."

De brand in het gebouw met 24 verdiepingen en 120 flats brak in de nacht van dinsdag op woensdag uit. Gisteren werd er al een hele dag geblust, maar het vuur is nog steeds niet volledig gedoofd. De vlammen wakkeren geregeld opnieuw op. 

De brandweer kon al 65 mensen uit het gebouw redden. Er zijn al minstens twaalf doden geteld, maar er wordt gevreesd dat de dodentol nog zal oplopen, aangezien er "honderden mensen" in het gebouw aanwezig waren. Verschillende mensen zijn nog vermist.

De oorzaak van de brand is nog onbekend, maar het vuur zou ontstaan zijn op de vierde verdieping. Het gebouw werd in 2016 nog volledig gerenoveerd en volgens sommige media zou daarbij een ontvlambaar product zijn gebruikt.