Premier Sophie Wilmès (MR) wil "zeker geen confederalisme": "Economische thema's zijn prioriteit"

8 november 2019
De Franstalige liberalen van MR zijn "zeker niet" te vinden voor een staatshervorming in de vorm van confederalisme, zoals de N-VA voorstelt. Dat zegt premier in lopende zaken Sophie Wilmès (MR) in "De ochtend". "N-VA kan ook beslissen om de dringende zaken in ons land aan te pakken, en dat is socio-economische materie."

Sinds dinsdag is PS-voorzitter Paul Magnette aan zet om te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om een nieuwe federale regering te vormen. Hij kijkt daarbij naar "de uitdagingen van het land", zei hij gisteren, en niet naar "de partijprogramma's".

Als het van premier Sophie Wilmès (MR) afhangt, is een staatshervorming in de vorm van confederalisme zoals de N-VA voorstelt alvast niet zo'n uitdaging. "Wij zijn absoluut geen voorstander van een confederaal verhaal. Ons land heeft iets anders nodig. Er is heel veel werk op sociaal-economisch vlak", zegt Wilmès in "De ochtend". Wilmès volgt Charles Michel op als premier tot er een nieuwe federale regering is, nu Michel de overstap maakt naar het Europese niveau.

N-VA kan ook beslissen om de dringende zaken in ons land aan te pakken, en dat is socio-economische materie
Sophie Wilmès

Bij confederalisme worden Vlaanderen en Wallonië zelfstandiger en beslissen ze welke dingen ze nog samen doen in een federale regering. "Geen positief verhaal voor het land", zegt Wilmès. "N-VA kan ook beslissen om de dringende zaken in ons land aan te pakken, en dat is socio-economische materie."

Bekijk hier het volledige interview met Sophie Wilmès
in "De ochtend" op Radio 1: