Premier Wilmès: "Er is nu een momentum voor een meerderheidsregering"

31 augustus 2020
© Radio 1
Sophie Wilmès (MR) noemt de allereerste vergadering met de Vivaldipartijen - mét CD&V, maar zonder CDH - een stap in de goede richting. "Hopelijk lukt het."

Wat de voorkeur is van Sophie Wilmès. De vraag werd haar gesteld in 'De Ochtend', maar Wilmès danste er voor een stuk omheen. Wat voor haar belangrijk is, zo zegt ze, is dat er een regering komt die beschikt over een meerderheid in het parlement en een volwaardig plan voor het economische herstel kan uitwerken.

Wat dat betreft was er afgelopen weekend een belangrijke ontwikkeling: koninklijk onderhandelaar Egbert Lachaert slaagde er voor het eerst in om zeven Vivaldipartijen bij elkaar te brengen: Open VLD en MR, SP.A en PS, Groen en Ecolo én CD&V. (Opmerkelijk: geen CDH dus, de "zusterpartij" van CD&V die mathematisch overbodig is als deze formule zou werken).

Volgens Wilmès wijst dat er op dat er een politiek momentum is. "Er was een eerste vergadering met zeven partijen. Dat is niet de oplossing van alles, maar het is toch een stap in de goede richting. Hopelijk lukt het."

Succes niet gegarandeerd

Succes is zeker niet gegarandeerd. Het is en blijft uitkijken naar de positie van CD&V, dat al eerder te kennen gaf dat er geen sprake kan zijn van een versoepeling van de euthanasiewet. Bovendien wil CD&V-voorzitter Joachim Coens ook een verdere regionalisering van een aantal bevoegdheden. Twee wensen die haaks staan op de verlangens van de andere partijen in een eventuele Vivaldi.

Verkiezingen?

Als het niet lukt met die Vivaldi doemt onvermijdelijk het spook van nieuwe verkiezingen op. Wilmés is daar niét vooir. "Ook na verkiezingen zit je met dezelfde partijen, met dezelfde voorzitters en hetzelfde programma. ER is geen tijd om nog eens maanden te verliezen."

Vorige week nog dreigde SP.A-voorzitter Conner Rousseau met nieuwe verkiezingen als er voor 17 september - de dag waarop Wilmès het vertrouwen moet vragen in de Kamer - geen regering in de steigers staat. Koninklijk onderhandelaar Egbert Lachaert zei eind vorige week wel te hopen dat hij over een week - komende vrijdag dus - tot een nieuwe fase kan overgaan. Lees: dat er op dat moment échte formatiegesprekken starten.

Bekijk het gesprek met Sophie Wilmès in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: