President Joe Biden komt naar België: "Belangrijkste reden van komst is NAVO-top"

13 juni 2021
© Joshua Hoehne (Unsplash)
Joe Biden is bezig aan zijn eerste Europareis als Amerikaanse president. Na zijn verblijf in Groot-Brittannië zakt Biden voor twee dagen af naar Brussel. Hij landt vanavond om 20 uur. Daarna reist hij door naar Zwitserland voor zijn ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin. Maar wat staat er ondertussen op Bidens agenda?

Joe Bidens reis naar Europa is de eerste diplomatieke trip als Amerikaanse president. Biden wil met het bezoek vooral "zijn engagement benadrukken om onze bondgenootschappen te herstellen, de transatlantische relatie nieuw leven in te blazen en nauw samen te werken met onze bondgenoten", zegt woordvoerster van het Witte Huis Jen Psaki.

Wat ging vooraf aan Bidens bezoek aan België?

Joe Biden en first lady Jill Biden kwamen woensdag aan op de luchtbasis van Mildenhall, Groot-Brittannië. Donderdag sprak Biden met de Britse premier Boris Johnson over de bilaterale betrekkingen tussen de VS en Groot-Brittannië. Vrijdag en zaterdag woonde de Amerikaanse president de G7-top in Cornwall bij. Vandaag gaan Joe en Jill op de thee bij Queen Elizabeth. Deze avond vliegt Biden naar ons land en begint het tweede deel van zijn Europareis in België en Zwitserland.

First lady Jill Biden vervoegt haar man enkel op het eerste deel van de reis en zal na haar Britse bezoek zondagavond terugkeren naar de VS. Op haar sociale media postte Jill dat ze had genoten van de tijd die ze doorbracht met Carrie Johnson, de kersverse echtgenoot van Boris Johnson, en haar zoontje Wilfred.

Joe Biden komt zondagavond aan rond 20.00 uur op de luchthaven van Zaventem. Daar zal premier Alexander De Croo (Open VLD) de president verwelkomen.

Maandag 14 juni

Maandag vindt de NAVO-top in Brussel plaats. De bijeenkomst staat in het teken van "NAVO 2030" en zal bespreken hoe de alliantie toekomstproof kan gemaakt worden in een steeds sneller veranderende wereld. De NAVO-landen zullen zich buigen over onderwerpen zoals klimaatverandering, technologische innovatie en terrorismebestrijding.

De leiders van de NAVO-landen komen aan in de loop van de voormiddag. Jens Stoltenberg, de secretaris-generaal van de NAVO, zal de aanwezigen 's middags officieel begroeten. Hierna volgt de traditionele "familiefoto" met alle NAVO-leden. De top zal beginnen na een korte speech van Stoltenberg en De Croo (als gastland). Na de vergadering volgen de persconferenties, onder meer van Stoltenberg, De Croo en ook Biden zelf.

Hiernaast zal Biden maandag de Turkse president Recep Tayyip Erdogan ontmoeten. De relaties tussen Washington en Ankara zijn vaak gespannen. In april noemde Biden -als eerste Amerikaanse president- de volkerenmoord op de Armeense minderheid in Turkije in 1915 een "genocide". Erdogan reageerde furieus en raadde de VS aan om "in de spiegel te kijken". Hoewel de spanningen onlangs dus hoog opliepen, klinkt Erdogan positief over de geplande ontmoeting op maandag: "Ik denk dat onze ontmoeting met Mr. Biden op de NAVO-top de voorbode zal zijn van een nieuw tijdperk." Het Witte Huis liet ook weten dat ze het privégesprek tussen Biden en Erdogan beschouwen als een prioriteit van de reis.

Dinsdag 15 juni

Op dinsdag verwelkomen koning Filip en koningin Mathilde Biden op het koninklijk paleis in Brussel. Premier De Croo zal ook aanwezig zijn bij de audiëntie. Diezelfde dag zal de koning ook Justin Trudeau, de premier van Canada, ontmoeten. Eerder tijdens de reis bezochten de Amerikaanse president en de first lady de Britse koningin Elizabeth II. De ontmoeting vond plaats in Windsor Castle, ten westen van Londen.

In de namiddag zal Biden een EU-VS-top bijwonen. De vorige Europees-Amerikaanse top dateert van 2014. Bidens voorganger Donald Trump zorgde ervoor dat de diplomatieke relaties tussen de VS en Europa vaak onder spanning kwamen te staan. Biden wil de plooien nu gladstrijken.

De Amerikaanse president zal er praten met Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en Raadsvoorzitter Charles Michel. Waarschijnlijk verlaat Biden dinsdagavond ons land om zijn reis verder te zetten naar Zwitserland.

Woensdag 16 juni

Woensdag wacht Biden een topontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin in de Zwitserse stad Genève. Het gesprek, waar lang op geanticipeerd werd, zal plaatsvinden in "Villa La Grange", een 18e-eeuws landhuis aan het Meer van Genève. De villa en het park zijn eigendom van de stad en in normale tijden open voor publiek. Nu is het domein gesloten en wordt het zelfs extra beveiligd met een twee meter hoog hek naar aanleiding van de diplomatieke ontmoeting.

Het is de eerste keer dat Biden de Russische president ontmoet sinds hij de fakkel van zijn voorganger Donald Trump overnam. De Amerikaans-Russische betrekkingen verslechterden de laatste jaren aanzienlijk. Biden wil een "stabiele en voorspelbare" relatie met Rusland maar heeft ook al duidelijk gemaakt dat hij de Russische leider duidelijk zal zeggen wat hem op het hart ligt. Er zijn voldoende hekele kwesties in de relaties tussen beide landen: mensenrechten en democratie, de vergiftiging van oppositieleider Navalny en zijn recente veroordeling, de Russische inmenging in buitenlandse verkiezingen, de Russische steun voor de Wit-Russische president Loekasjenko, ...

De Brusselse politie bereidt zich voor op de komst van de Amerikaanse president. Beluister het gesprek met Ilse Van de Keere van de politiezone Brussel Hoofdstad - Elsene in 'De Ochtend' via Radio 1 Select. 

Beluister het gesprek met Bert De Vroey van onze buitenlandredactie in 'De Ochtend' via Radio 1 Select. 

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'