President Trump belooft gratis coronabehandeling met antilichamen, maar is dat realistisch?

8 oktober 2020
© Benoit Doppagne (Belga)
De Amerikaanse president Donald Trump belooft zijn landgenoten dezelfde experimentele coronabehandeling met antilichamen zoals hij die gekregen heeft. Dat zei hij gisteren in een videoboodschap. Maar welke behandeling heeft Trump nu precies gekregen en is het realistisch dat alle Amerikanen die gaan krijgen?

President Donald Trump werd vorige week vrijdag opgenomen in het ziekenhuis omdat hij besmet was met het coronavirus. Drie dagen later mocht hij naar huis, om daar verder te herstellen. Hij werd onder meer behandeld met een experimenteel medicijn van biotechfirma Regeneron, een cocktail van antilichamen. Na een dag voelde hij zich super, aldus president Trump. "Het was mijn idee en in die zin is corona een vermomd godsgeschenk."

Trump belooft zijn landgenoten nu dat ze zullen krijgen wat hij gekregen heeft, en dat gratis. Er zijn honderdduizenden dosissen van, aldus nog Trump. Hij wil snel een uitzonderlijke toelating ondertekenen, waardoor het middel kan worden ingezet. Het is evenwel niet duidelijk of en hoe het toelatingsproces voor dergelijke nieuwe medicijnen kan worden versneld.

Donald Trump heeft al ruim 24 uur geen symptomen meer vertoond van besmetting met het coronavirus. Hij is ook al meer dan vier dagen koortsvrij. Dat meldde zijn arts Sean Conley in een mededeling van het Witte Huis gisterenavond.

Trump heeft drie therapieën gekregen

Lander Foquet, een Vlaamse biomedicus die momenteel in de Verenigde Staten voor een pharmabedrijf werkt, zegt dat het moeilijk te zeggen is of het experimentele medicijn van Regeneron de president beter gemaakt heeft.

"De president heeft drie verschillende therapieën gekregen. Naast de cocktail van antilichamen heeft hij ook een antiviraal middel gekregen, Remdesivir, en steroïden."

"Het experimentele medicijn van Regeneron zorgt voor een passieve immunisatie. In plaats dat je een vaccin krijgt en zelf antilichamen gaat aanmaken, maakt men die antilichamen in het labo aan. Je krijgt dan een hele grote dosis ingespoten. Trump heeft meer gekregen dan wat hij zelf zou aanmaken op een korte periode na een vaccinatie. De hoop is dat die antilichamen het virus binden en de infectie stoppen. Je lichaam heeft dan even de tijd om het virus te herkennen als iets lichaamsvreemd, zodat je eigen immuunsysteem in actie kan komen", zegt Foquet in 'De Ochtend'.

De behandeling van Trump maakt geen deel uit van een gecontroleerde studie.

"Het andere medicijn, Remdesivir, werkt een beetje zoals Tamiflu bij de griep. Dat stopt het vermenigvuldigen van het virus in de cellen." Dat Trump ook steroïden gekregen heeft, vindt Foquet vreemd. "Steroïden die zorgen ervoor dat je immuunreactie getemperd wordt. Soms kan je lichaam overreageren en dan zijn steroïden wel heel nuttig, bijvoorbeeld als je een auto-immuunziekte hebt of bij Covid-19 als je heel ernstig ziek wordt."

"Welk van de drie middelen gewerkt heeft of welke combinatie, weten we niet en kunnen we ook achteraf niet controleren. De behandeling van Trump maakt geen deel uit van een gecontroleerde studie", zegt Foquet.

Volgens Foquet is het onmogelijk om genoeg antilichamen aan te maken om alle Amerikanen te behandelen. "Er is heel wat hightech industrie voor nodig om een kwalitatief product te maken en om iedereen de grote hoeveelheid te geven die hij heeft gekregen."

Beluister het gesprek met Lander Foquet in 'De Ochtend':

Luister ook naar een reactie van toxicoloog Jan Tytgat:

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'