President Trump maakt bocht over mondmaskers na opnieuw een recordaantal besmettingen

2 juli 2020
© Mandel Ngan (AFP)
In de voorbije 24 uur zijn in de VS 52.898 besmettingen met het coronavirus vastgesteld, een nieuw recordaantal. Het totale aantal besmettingen stijgt snel en bedraagt nu al zo’n 2,7 miljoen. In een interview met de Amerikaanse zender Fox zegt president Donald Trump intussen dat hij wél een voorstander is van het dragen van een mondmasker. Het is de eerste keer dat president Trump dat zo duidelijk zegt.

Uit de cijfers van de Johns Hopkins universiteit blijkt dat de epidemie in de VS snel aan het heropflakkeren is. Vooral de zuidelijke staten Texas, Arizona, Californië en Florida worden nu zwaar getroffen. In Californië moeten bars en restaurants en musea opnieuw sluiten, voor een periode van drie maanden deze keer.

“In 45 van de 50 staten is er nu een stijging van het aantal besmettingen”, zegt correspondent Björn Soenens in de VS. “Vooral in de staten waar geen afstand werd gehouden, flakkert het virus weer op. Maar het is niet zo eenvoudig: in Californië bijvoorbeeld waren er wel veel maatregelen, en daar flakkert het virus toch ook weer op”, aldus Björn Soenens in 'De Ochtend'.

Op dit ogenblik is er vooral een zeer sterke stijging in het aantal besmettingen vast te stellen, minder in het aantal dodelijke slachtoffers. Het aantal mensen dat is opgenomen in ziekenhuizen stijgt nu ook wel snel.

President Trump maakt bocht over mondmaskers

President Trump lijkt intussen zijn weigerachtige houding tegenover mondmaskers bij te stellen. “Ik ben een voorstander van mondmaskers. Ik zie eruit als “The Lone Ranger”, zei hij gisteren bij Fox News. "The Lone Ranger "is een held uit een westernfilm.

President Trump kwam de voorbije dagen onder vuur te liggen van zijn uitdager bij de presidentsverkiezingen, Joe Biden. Die maande hem aan om het goede voorbeeld te geven en een mondmasker te dragen in het openbaar. President Trump deed daar tot nu toe altijd wat lacherig over, maar lijkt een bocht te hebben genomen. “We zullen zien of hij er de komende dagen eentje draagt of niet”, zegt Soenens.

lees verder onder de foto

Joe Biden, presidentskandidaat Democraten, draagt vaak wel een mondmasker (© Brendan Smialowski / AFP)

“Ik heb geen problemen met het dragen van een mondmasker en als andere mensen dat willen, dan moeten ze dat vooral doen”, zei Trump tijdens het interview. “Ik ben optimistisch. Het coronavirus zal op een bepaald moment wel weer verdwijnen. De Democraten zijn uit op zoveel mogelijk lockdowns, omdat dat de economie zal schaden en ze daarmee hopen dan de verkiezingen te winnen."

Beluister het gesprek met Björn Soenens in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'