Trump die Groenland wil kopen? "Het werd beschouwd als een uit de hand gelopen grap. Wat het niet is"

21 augustus 2019
© VRT
De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn bezoek aan Denemarken, gepland voor begin volgende maand, afgezegd. Reden: de weigering van Denemarken om Groenland te verkopen aan de Verenigde Staten. Björn Soenens gaat er dieper op in.

De Amerikaanse krant The Wall Street Journal kwam vrijdag met het nieuws dat Trump interesse zou hebben in Groenland, het grootste eiland ter wereld, omringd door de Noordelijke IJszee en de Atlantische Oceaan. Groenland heeft een autonome status binnen het Deense koninkrijk. Trump zou enkele assistenten de opdracht hebben gegeven om te onderzoeken of de aankoop van het eiland een mogelijkheid is. Zondag bevestigde Trump zelf zijn interesse. Gevraagd of hij Amerikaans grondgebied zou willen ruilen voor Groenland, zei hij: "Wel, er is heel veel mogelijk. In feite is het een grote vastgoeddeal."

Het voorstel van Trump lokte heel wat verbaasde reacties uit. Kim Kielsen, de premier van Groenland, wees het resoluut af. "Groenland is niet te koop, maar we staan wel open voor handel en samenwerking met andere landen, waaronder de VS." Ook de Deense premier Mette Frederiksen liet weten dat Groenland niet te koop is. Ze noemde het voorstel "absurd" en zei te hopen dat Trump het niet ernstig meende. "Er zijn heel wat andere zaken die we met de VS willen bespreken", voegde ze eraan toe.

Daarmee doelde ze op het geplande bezoek van president Trump aan Denemarken op 2 september. Maar dat zal dus niet doorgaan. "Denemarken is een heel speciaal land met ongelofelijke mensen, maar gebaseerd op premier Frederiksens opmerkingen, dat ze geen interesse heeft om de verkoop van Groenland te bespreken, zal ik onze ontmoeting voor onbepaalde tijd uitstellen", gaf Trump mee op Twitter. Verder dankte hij Frederiksen: "Door zo direct te zijn, heeft ze veel kosten en moeite bespaard voor Denemarken en de Verenigde Staten."

Het zou de eerste keer geweest zijn dat Trump naar Denemarken zou gaan, beide landen hebben wel meer te bespreken dan Groenland alleen. "Maar we weten ook hoe Trump in elkaar zit. Hij voelt zich nu wat terechtgewezen, vernederd, dus moet hij op een vriendelijke manier terugslaan", zegt correspondent Björn Soenens. "En zegt hij, u kunt naar dat bezoek fluiten, u zult nu moeten wachten op mijn voorwaarden voor dat bezoek nog eens kan doorgaan. Zijn manier om te zeggen, jammer, maar helaas."

Dat Trump Groenland wou kopen werd ook beschouwd als een uit de hand gelopen grap, vertelt Soenens ook. "Wat het niet echt is. Want raar maar waar: Donald Trump is niet de eerste Amerikaanse president die dit voorstelt. Truman wilde ook al eens Groenland kopen."

Groenland kopen? Het werd beschouwd als een uit de hand gelopen grap. Wat het niet echt is.
Björn Soenens

Lees verder onder de tweets:

Beluister het gesprek met Björn Soenens in 'De Ochtend':

Vanwaar Trumps interesse voor Groenland?

De Amerikaanse president heeft naar verluidt interesse in Groenland vanwege de natuurlijke rijkdommen van het eiland: er is een grote voorraad aan bijvoorbeeld steenkool, zink, koper, platina en goud.

Bovendien is er ook de strategische ligging van Groenland. De VS heeft er met Thule Air Base de meest noordelijk gelegen Amerikaanse luchtmachtbasis. Ook tijdens de Koude Oorlog speelde Groenland een belangrijke strategische rol voor de Verenigde Staten.

Het is overigens niet de eerste keer dat de Verenigde Staten proberen om Groenland van Denemarken te kopen. Na de Tweede Wereldoorlog kwam er een voorstel van toenmalig president Harry Truman, die Groenland voor 100 miljoen dollar wilde overkopen. Een vriendelijke "nee, bedankt" van Denemarken was het antwoord.

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'