President Trump zet FBI-baas James Comey aan de kant

10 mei 2017
De Amerikaanse president Donald Trump heeft James Comey ontslagen, de directeur van de inlichtingendienst FBI. Volgens Trump is Comey "niet in staat om de FBI efficiënt te leiden en is er nieuw leiderschap nodig om het vertrouwen te herstellen."

De beslissing van Trump zou gemaakt zijn op aanbeveling van Jeff Sessions, de Amerikaanse minister van Justitie, en diens plaatsvervanger Rod Rosenstein. In een brief aan Trump liet Sessions weten dat de FBI-directeur iemand moet zijn "die de regels en de principes van het ministerie van Justitie" volgt.

In de ontslagbrief aan Comey schrijft Trump dat de FBI-chef te weinig leiding heeft gegeven aan de inlichtingendienst. Volgens Trump is Comey "niet in staat om de FBI efficiënt te leiden en is er nieuw leiderschap nodig om het vertrouwen te herstellen."

Het ontslag komt kort nadat Comey door het Amerikaans Congres was gehoord over zijn beslissing om het onderzoek naar het e-mailverkeer van Hillary Clinton te heropenen, twee weken voor de presidentsverkiezingen. Tijdens de hoorzitting verdedigde Comey die beslissing.

Comey, een Republikein, was in 2013 aangesteld aan het hoofd van de FBI. Hij voerde het onderzoek naar mogelijke banden tussen het campagneteam van Trump voor de presidentsverkiezingen en de Russische regering. 

"Groteske vorm van machtsmisbruik"

De reacties op het ontslag van Comey liegen er niet om. "Een groteske vorm van machtsmisbruik", zegt jurist en analist Jeffrey Toobin op CNN. "Dit is het soort dingen die gebeuren in non-democratieën. Wanneer een onderzoek in de buurt komt van de president, dan ontslaan ze de mensen die dat onderzoek leiden. Zoiets heb ik niet meer meegemaakt sinds Watergate."

Zelfs klokkenluider Edward Snowden, tegen wie de FBI sinds 2013 een arrestatiebevel uitvaardigde, heeft met een opmerkelijke tweet geprotesteerd tegen het ontslag.