Pretentie: waarom het zo irritant is en waarom we niet zonder kunnen

1 maart 2019
“Echte pretentie - Waarom het zo irritant is en waarom we niet zonder kunnen”. Een triggerende titel, het nieuwe boek van de Nederlandse auteur Joost De Vries. We hadden de inhoud van onze uitzending niet beter kunnen samenvatten.

Wat vinden mensen pretentieus? Wanneer storen we ons aan pretentie? Een vox pop door Elien D’hooge.

Auteur Joost De Vries vindt het irritant dat mensen pretentieus genoemd worden omwille van hun culturele kennis. Als dat pretentieus is, mag er gerust wat meer pretentie zijn.

“Pretentious? Moi?!” Niet alleen een nummer van Noordkaap, ook een legendarische uitspraak van … Miss Piggy van The Muppet Show! Ze is de muppet die er van overtuigd is een grote ster te zullen worden. Ze is ook de enige muppet over wie een biografisch manifest geschreven werd door de bedenkers, en haar levensloop verklaart haar pretentie, vertelt Ward Bogaert.

De grootste wereldsterren associeer je het snelst met pretentieus gedrag. Maar Marc Didden maakte het vaak mee dat net de iets mindere goden zich als “pretentieuze Engelse hufters” gedroegen. Reporter Vincent Byloo vult aan met heerlijk pretentieuze quotes van grote en minder grote rockhelden.

“Een voorgesprek zal niet nodig zijn. Dit wordt een legendarisch interview. Ik spaar alles op tot we op antenne gaan”, dixit kunstenaar Jan De Cock die niet voor niets wel eens het epitheton “pretentieus” toegedicht krijgt. Of hij zich daar eigenlijk een moer van aantrekt?