Priester-acteur wil president van Rusland worden

7 september 2011

De verkiezingsdatum staat nog niet vast, en de Russisch-orthodoxe Kerk is not amused, maar de De 45-jarige Ioann Oklobystin (foto) is alvast een van de opvallenste Russische kandidaat-presidentskandidaten.

Hij is orthodoxe priester, vader van zes kinderen, speelde in meerdere films en presenteert een populair tv-programma. Zijn programma is al even opmerkelijk als zijn curriculum. Oklobystin is voorstander van de herbewapening van Rusland en wil dat zijn land weer geregeerd wordt door een tsaar. Hij wil ook de democratie weer afschaffen.

Politieke ervaring heeft hij niet en geld voor een verkiezingscampagne evenmin, maar de twee miljoen handtekeningen die nodig zijn om zich presidentskandidaat te stellen zijn meer dan haalbaar.

Daarna moet hij de synode van de Orthodoxe kerken nog overtuigen van de noodzaak van zijn kandidatuur. Russisch-orthodoxe priesters mogen alleen aan politiek doen om in te gaan tegen 'schismatieke of heterodoxe krachten'. Hij rekent naar eigen zeggen op de goddelijke voorzienigheid.