Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Wereld Vandaag

"Prijzen in de horeca zullen in de toekomst nog moeten stijgen"

di 2 aug. - 2:50

Diensten zoals telefonie en horeca zijn in ons land zijn duur, veel te duur volgens minister van Werk Kris Peeters. In die mate zelfs dat ze volgens hem de inflatie in ons al te veel de hoogte in jagen. Peeters wil nu onderzoeken waarom hotel, café en restaurant toch zoveel kosten. Al gaf hij zelf al aan dat die witte kassa, die zwartwerk onmogelijk moet maken, een grote rol speelt. Gerrit Budts van Horeca Vlaanderen reageert.
"Prijzen in de horeca zullen in de toekomst nog moeten stijgen" (Foto ©Belga)

Gerrit Budts: "Een ondernemer moet zien dat hij rendabel is. Met de invoering van de witte kassa is dat nu moeilijk. Ondernemers zoeken daarom naar creatieve oplossingen: een prijsverhoging, aanpassingen in de openingsuren, het personeelsbestand wordt aangepast. De prijzen zullen in de toekomst nog meer moeten gaan stijgen, want die prijsstijging van 10 tot 15% is just the beginning.

Als we concurrentieel willen blijven met het buitenland, om een divers, kwalitatief aanbod aan te bieden, dan moet je de ondernemers ook de kans geven om dat te doen. En dan moet de overheid iets gaan doen aan die last op arbeid. Gaan de prijzen dan dalen? Alles hangt af van de maatregelen die de overheid neemt en de grootte daarvan die de horeca kan bieden.", aldus Gerrit Budts van Horeca Vlaanderen

De prijzen zullen in de toekomst nog meer moeten gaan stijgen, want die prijsstijging van10 tot 15% is ‘just the beginning’

Dure arbeid

"De kern van het probleem zit in de economische last van het vast personeel. De horeca is een arbeidsintensieve private sector en België heeft de hoogste last op arbeid ter wereld. We hebben veel arbeid nodig om tot ons product te komen: eten maken, afwassen, opdienen. Daarnaast is er weinig ruimte tot innovatie en automatisatie. Het zwart geld vroeger werd aangewend om het personeel te betalen, waardoor de prijzen stabiel bleven. Nu dat is verdwenen gaan de prijzen omhoog.

Als alles officieel wordt doorgerekend, dan gaat de prijs sowieso stijgen. Als de prijzen goedkoper moeten worden, dan moet de arbeid goedkoper worden. Dat lijkt ons de eerste maatregel. Daarnaast moet je ook de btw op voeding (12%) en drank (21%) kunnen rechttrekken.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet