Prikangst

26 juni 2021
Vaccineren is een bizarre medische techniek: je gaat naar de dokter om een ziekmaker geïnjecteerd te krijgen. Het is niet zo verbazend dat mensen daar bang voor zijn. Dat is vandaag zo met het corona-vaccin, dat was vroeger zo met het pokkenvaccin.

In 1976 werd de verplichte pokkenvaccinatie afgeschaft: de pokken waren uitgeroeid. Dat was een groot medisch succes, te danken aan het pokkenvaccin.

Er was een tijd dat de pokken verwoestend huishielden: één op tien Europeanen ging er aan dood, en wie de pokken overleefde was voor het leven getekend door lelijke littekens - het woord "pokdalig" getuigt daar nog van.

De Engelse arts Edward Jenner was de eerste die het moderne pokkenvaccin uitprobeerde. Zijn proefpersoon was James, de zoon van zijn tuinman. Maar het duurde decenia voor de bevolking haar angst overwon en de bezwaren tegen pokkenvaccinatie opzij zette.

Tinne Claes is een van de hoofdredacteuren van Wonderkamer, tijdschrift over wetenschapsgeschiedenis. Het jongste nummer gaat over de geschiedenis van vaccinatie en vaccinatie-angst.

Beluister het volledige gesprek :