"Prikkels komen ongefilterd binnen bij mij"

27 september 2020
© Sophie Nuyten
Marjan Doom opent op 3 oktober het splinternieuwe Gents Universiteitsmuseum als directeur en curator. Dat ze net in de culturele sector terechtkomt als onderzoeker, is geen toeval. "Als een tentoonstelling je kan meeslepen, dan ben je helemaal in het hier en nu. Alle andere prikkels zijn dan weg" vertelt ze in 'Touché'.

Het liefst van al gaat Marjan Doom wandelen in Gent. Meestal luistert ze dan muziek en slentert ze een beetje doelloos door de stad. Dat doet ze om alle prikkels te verwerken. Want dat ze gevoelig is voor prikkels, beseft Marjan zeker: "Prikkels komen nogal ongefilterd binnen bij mij. Recht tot de kern."

Labels

En toch mag je Marjan Doom niet hoogsensitief noemen. "Ik gebruik niet graag labels. En ik heb geen idee hoe een psyocholoog mij zou diagnosticeren." Ze voelt dan ook de behoefte niet om iemand een label aan haar te laten toekennen. "Ik wil niet in een hokje kunnen passen. Ik pas in veel hokjes tegelijk. Als iemand mij in één hokje wil steken, dan zal ik snel zorgen dat ik in een ander pas. Ik vind dat heel beperkend."

Prikkelarme omgevingen

"Ik weet gewoon dat ik mezelf bewust moeten maken van hoe prikkels binnenkomen," gaat Doom verder. "En dat ik op tijd moet zorgen voor prikkelarme omgevingen." Dat hoeven geen prikkelloze omgevingen te zijn, benadrukt ze.

"Bij culturele evenementen merk ik dat veel informatie en veel prikkels al door een soort filter zijn gegaan. Een curator, een regisseur,... Iemand heeft dat al gebundeld tot een ervaring en dwingt je om te komen tot het hier en nu."

Het hier en nu

Een tentoonstelling kan erin slagen om alle andere prikkels weg te jagen, legt Marjan Doom uit. "Als een museum of tentoonstelling je kan meeslepen, dan zijn alle andere prikkels op dat moment weg. Je bent in het hier en nu." 

Meer weten?

Herbeluister de uitzending met Marjan Doom via Radio 1 Select

Lees ook: