Primeur in Vlaanderen: 11 scholen krijgen schoolwijkagent

1 september 2017
In Genk hebben de middelbare scholen vanaf vandaag een schoolwijkagent. De agent zal vaak aanwezig zijn in de scholen. Kinderen, ouders, leerkrachten en directie kunnen bij hem terecht voor allerlei problemen zoals druggebruik, diefstallen, vechtpartijen en mogelijke radicalisering.

at is de bedoeling van de schoolagent? Sophie Lefer, het diensthoofd van de wijkpolitie legt het uit. "We beseften dat we een schakel misten in onze relatie met jongeren. De politie speelde te vaak een passieve rol en kwam pas tussen nadat er een probleem werd gemeld. Deze schoolagent zal een actieve functie vervullen: een vertrouwensband opbouwen en proberen om problemen niet groter te laten worden."

Focus op preventie

De wijkagent moet een laagdrempelig aanspreekpunt worden. Ouders, leerlingen, leerkrachten, CLB en directie moeten bij hem terecht kunnen voor allerlei problemen en de agent zal zo veel als mogelijk optreden als tussenpersoon. "Hij is er niet om te straffen, maar om problemen te voorkomen en te helpen oplossen", klinkt het.


Het proefproject start vandaag voor een jaar in 11 Genkse middelbare scholen. Na dit schooljaar wordt het geëvalueerd.

Bron: vrtnws.be