Nieuwe Feiten
Prins Charles verdedigt Franse 'onhygiënische' kaas
di 8 dec. - 10:53
Dat prins Charles de kleinschalige, traditionele landbouw een warm hart toedraagt wisten we natuurlijk wel. Maar dat uitgerekend een prins uit het Perfide Albion zich ontpopt tot de behoeder van de Franse 'onhygiënische' kaastraditie, dat is toch een nieuw feit.
Charles gaf eerder deze maand in Parijs de openingsspeech op de klimaattop, en hij mocht daar ook de Prix François Rabelais in ontvangst nemen voor zijn jarenlange inzet voor de biolandbouw en het milieu. Bij die gelegenheid haalde de prins fel uit naar de 'hygiënepolitie' en de 'bacteriologische correctheid' van Europa.
Hij bekloeg zich erover dat traditionele rauwmelkse AOC-kazen als bleu de Termignon, vacherin d'Abondance of galette des Monts-d'Or nergens meer te krijgen zijn. Die zijn de afgelopen veertig jaar samen met vijftig andere 'onhygiënische' Franse rauwmelkse kazen onherroepelijk teloor gegaan.
'Zijn de brie de Meaux, de crottin Chavignol, de Reblochon, de bleu d'Auvergne, de Roquefort (...) en andere fantastische rauwmelkse Franse kazen binnenkort hetzelfde lot beschoren?'vroeg de prins zich vertwijfeld af.
Benieuwd of een Vlaamse meester kaasaffineur de toekomst van de artisanale kaasmakerij ook zo somber inziet.