Pro-tip uit het voetbal: "Een neutrale partij tijdens een fusie werkt"

3 mei 2022
© Pixabay
In Londerzeel is een voetbalfusie aan de gang. ‘FC Sint-Jozef Londerzeel’ en ‘KFC Malderen’ vormen vanaf volgend seizoen ‘Londerzeel United’. Dat maakt heel wat emoties los en vraagt om aanpassingen. Reporter Ward Bogaert trok naar de Vlaams-Brabantse gemeente waar beide clubs, elks apart, hun laatste match speelden. Wat kunnen gemeentebesturen hieruit leren?

“Ik had de knoop al doorgehakt, maar ik denk dat veel spelers op het einde van de wedstrijd wel de clubkleuren gaan missen”, zegt FC Sint-Jozefspeler Tim De Buyser. De afscheidsmatch lokte bij beide ploegen emoties los. “Het was de laatste keer dat we in Malderen onder de naam ‘Malderen’ speelden. We hadden van alles georganiseerd, en dat zorgt toch voor de nodige traantjes”, klinkt het bij Pierre Van den Broeck, voorzitter van KFC Malderen.

Tous ensemble

Zal het ooit nog hetzelfde zijn? “Hetzelfde zal het nooit meer zijn, maar we gaan er alles aan doen om de clubliefde die beide clubs dragen, door te geven aan vooral kinderen, supporters en ouders”, zegt keepertrainer Jelle Verbeeck, KFC Malderen.

Een fusie zorgt voor heel wat praktische uitdagingen. Van paars en groen naar blauw, voetbalkleuren zijn heilig. “We hebben onze achterban geraadpleegd om keuzes te maken over de kleuren en de naam”, zegt voorzitter Jurgen Vermeire, FC Sint-Jozef.

Fair play tijdens de fusie

Het samenvoegen van twee clubs gaat niet zonder slag of stoot. “Emotioneel gezien is er geen enkele reden om te fuseren, maar vanuit financieel standpunt was dit voor beide clubs de beste optie”, zegt Jurgen. Emotionele reacties vragen ook om een verwerkingsproces.

Deze voetbalfusie verschilt niet veel van een gemeentefusie zoals in Boortmeerbeek en Mechelen aan de gang was. “Een van de succesfactoren hier was een neutrale derde partij”, legt Tim uit, “we hebben die samen naar voorgeschoven en dat werkt.”