Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

Afbeelding van het programma: De wereld van Sofie

De wereld van Sofie

"Probeer er gewoon 'te zijn' voor je depressieve partner"

do 14 mrt. - 3:24

Wat doe je als je partner depressief is? Sofie Lemaire vroeg het aan Huub Buijssen, Nederlands psychogerontoloog en gezondheidszorgpsycholoog. Van hem verscheen vorig jaar het boek “Als een dierbare depressief is: Helpen zonder jezelf te verliezen”.
depressie

"Het belangrijkste", zegt Huub Buijssen, "is er gewoon zijn." Geen bemoedigende woorden dus. Er gewoon zijn. Maar dat is niet makkelijk, want eigenlijk wil je liever niet bij een triest persoon zijn. Huub Buijssen maakte het zelf mee: "Mijn broer was een tijdje geleden zwaar depressief. En toen was ik altijd blij als ik weer buiten was. terwijl ik toch een deskundige ben. Je krijgt het moeilijk door iemand anders' stemming."

Hoe dichterbij, hoe moeilijker

'Er zijn' vraagt dus veel van mensen: "Je kan eigenlijk maar vier keer een triest verhaal horen. Daarna kan je dat niet meer aan.", zegt Buijssen. Hij gaat verder met een ander persoonlijk voorbeeld: "Ik heb zelf een boek geschreven over dementie. Dus ik ben er professioneel mee bezig. Maar toen mijn vader dementie kreeg, had ik het daar enorm moeilijk mee. Het kwam erg dichtbij, dan is het veel moeilijker."

Mensen die worstelen met een depressie, zouden ook het meest stuurs reageren op mensen die het dichtst bij hen staan: "Dat is ook wat logisch. De mensen die van je houden, laten je het laatst in de steek. Als je je afreageert bij andere mensen, vrienden, dan zeggen die al snel "zoek het zelf maar uit". 

een kapotte startmotor

Een depressie beschrijven, dat is bijna onmogelijk, zegt Buijssen: "Bij een depressie is je startmotor stuk. Je geraakt niet in beweging. En dat is enorm moeilijk om het je voor te stellen. Dat zeggen ook alle schrijvers die er een boek over geschreven hebben.

Laad eerst je eigen batterij op

Als je iemand echt wil helpen, denk dan eerst en vooral aan jezelf, zegt Buijssen: "Denk aan het voorbeeld van een zuurstofmasker in het vliegtuig: daar zeggen ze ook eerst je eigen masker op te zetten en dan pas dat van je kind. En dat moet je bij iemand met een depressie ook doen. Probeer je eigen accu eerst op te laden..."

 

Herbeluister hier het hele fragment:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet