Proces over dood van George Floyd begint vandaag

8 maart 2021
© Dirk Waem (Belga)
In Minneapolis, in de Verenigde Staten begint vandaag de rechtszaak tegen de blanke politieman die wordt beschuldigd van doodslag op de zwarte man George Floyd. Dat was het begin van een storm van protest, ook in ons land. In de Amerikaanse stad Minneapolis kwamen gisteren duizenden mensen op straat op de vooravond van het proces.

George Floyd (46) stierf op 25 mei 2020 tijdens zijn arrestatie in Minneapolis. Hij werd ervan beschuldigd een vals biljet van 20 dollar te hebben gebruikt. De man werd in de handboeien geslagen en door drie agenten tegen de grond gehouden. Agent Derek Chauvin drukte bijna 9 minuten met zijn knie op de nek van Floyd. Zijn dood veroorzaakte in de VS een golf van protesten tegen racisme en politiegeweld, die ook oversloeg naar andere delen van de wereld.

Jury

Het proces begint vandaag met de samenstelling van de jury en dat alleen al kan drie weken duren, zegt correspondent Björn Soenens in 'De Ochtend'. "Het is belangrijk dat de jury op het einde van dit proces eensgezind tot een verdict komt, anders moet het proces worden overgedaan."

Bovendien is het kiezen van de juryleden extra gevoelig in dit soort rechtszaken. "Beide partijen zullen de juiste juryleden willen selecteren, dat is belangrijk in een zaak over racisme of brutaliteit bij de politie."

Knieklem

Een belangrijke vraag op dit proces is of het de knieklem van agent Derek Chauvin was die leidde tot de dood van George Floyd.

"Lobbyisten vertellen me dat hún lijkschouwer wijst naar drugs in het bloed van George Floyd", vertelt Björn Soenens. "Floyd was volgens hen zeer ongezond en had een hartafwijking. Hij zou sowieso zijn omgekomen, de knieklem was niet de doodsoorzaak, zeggen zij."

Corona

Het is trouwens alleen Chauvin die vandaag terechtstaat, de man die de knieklem uitvoerde. De drie andere agenten die bij de arrestatie betrokken waren, krijgen later een proces. "Dat komt door de corona-beperkingen" weet Björn Soenens, "Er zou te veel media-aandacht zijn. Er mag ook maar één familielid van Floyd en één van Chauvin in de rechtszaal aanwezig zijn."

Black Lives Matter

Het proces wordt uiteraard op de voet gevolgd door de protestbeweging 'Black Lives Matter'. "Heel veel agenten gaan vrijuit na dit soort zaken. Vele zwarten in Amerika vrezen dat dit nu ook zal gebeuren", zegt Björn Soenens vanuit de VS.

Dat bleek ook bij de betoging gisteren. Vele demonstranten waarschuwden dat een eventuele vrijspraak niet zonder gevolgen zal blijven.

"Ik hoop dat ons rechtssysteem toestaat dat al het bewijs wordt gepresenteerd en dat we een veroordeling krijgen, maar ik verwacht het niet", vertelde Billie Jean Vanknight, een 43-jarige zwarte vrouw tegen het Franse AFP. Ze pleit voor geweldloze acties als dat gebeurt.

"Het worden hier spannende weken," vertelt Björn Soenens, "overheidsgebouwen zijn afgezet met prikkeldraad en betonblokken. Er zijn 3.000 agenten opgetrommeld uit heel Minnesota. Er heerst een gespannen rust."

Beluister het gesprek met Björn Soenens in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: