Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld Vandaag

Procureur Limburg ongerust over drugsproblematiek: "Het is erger dan ik vermoedde"

di 29 jan. - 7:05

Drie doden in een drugslab. Dat was de trieste balans in Hechtel-Eksel vanmorgen. Maar het is spijtig genoeg geen alleenstaand geval. Dat vertelt Guido Vermeiren, procureur in Limburg, in 'De Wereld Vandaag'. "We worden in de grensstreek vaak geconfronteerd met drugsdumpingen, drugslabo's en andere vormen van georganiseerde criminaliteit."
"Net als in Antwerpen hebben we in Limburg te maken met heel wat afrekeningen: schietpartijen, molotovcoctails, een granaataanslag"

Vijf jaar geleden werd Guido Vermeiren procureur in Limburg. En in die vijf jaar is er toch wel wat veranderd. "In 2014 was het eerste dat opviel de cannabisplantages. Op dat ogenblik was de problematiek van de synthetische drugs en de cocaïne veel minder in beeld. We hebben toen een aantal acties opgezet om die cannabisplantages op te ruimen. Het gevolg is dat we sindsdien elk jaar tussen de 150 en 200 plantages opruimen. We doen dat zeer snel, zodat er ook geen crimineel geld verdiend kan worden. Want hoe langer een plantage loopt, hoe meer geld men verdient."

Maar vandaag de dag is het niet enkel cannabis meer. "Hoe langer hoe meer worden we geconfronteerd met synthetische drugs."

Net als in Antwerpen hebben we in Limburg te maken met heel wat afrekeningen: schietpartijen, molotovcoctails, een granaataanslag. Daarover ben ik ongerust.

Dat baart hem op zijn zachtst gezegd zorgen. "Het beeld dat ik had van Limburg was dat van een mooie, groene provincie. En dat is het ook. Maar ik ben ongerust over wat er onder de waterlijn gebeurt. Het past in een heel rijtje. Net als in Antwerpen hebben we in Limburg te maken met heel wat afrekeningen: schietpartijen, molotovcoctails, een granaataanslag. De voorbije twee jaar hebben we hier zo'n 30 afrekeningen gehad. Als je dan ziet dat er linken met motorbendes zijn, is dat een gevaarlijke cocktail. Het is erger dan ik vermoedde."

"De grens blijft een probleem"

Wat met de samenwerking met Nederland? "De grens wordt gebruikt door criminelen, dat is duidelijk. Men verhuist over de grens als het hen beter uitkomt of om het onderzoek te bemoeilijken. En dat is ook zo. Die procedures, internationaal samenwerken, dat vertraagt de onderzoeken. We werken wel intensief samen met de Nederlanders, maar de grens blijft een probleem."

De grens wordt gebruikt door criminelen, dat is duidelijk

Meer middelen nodig

Om die georganiseerde criminaliteit aan te pakken, zijn meer middelen nodig, stelt Vermeiren. "Als we georganiseerde criminaliteit willen aanpakken, moeten we de keten aanpakken. En dat moet zowel op bestuurlijk niveau, als op het niveau van politie en parket, waar we info moeten verzamelen. Dan moeten er multidisciplinaire teams zijn om de geldstromen in kaart te brengen en dat geld dan in beslag te nemen."

Beluister het gesprek in 'De Wereld Vandaag':

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet