Prof. David Criekemans over G7-top: "De VS wil de democratieën in de wereld verenigen tegen een opkomend China"

11 juni 2021
Vandaag tot en met zondag zijn alle ogen gericht op het Engese graafschap Cornwall. Daar is de Britse premier Johnson gastheer voor de G7-top, de top van de zeven rijkste industrielanden. Ze zullen er onder meer beloven dat er 1 miljard vaccins naar armere landen zullen gaan. Maar de top gaat over meer. "America is back", is de toon die Joe Biden wil laten horen. En er staat ook een boodschap aan China en de grote bedrijven op het programma.

"De Chinezen zijn economisch en politiek in opmars. De Westerse landen hebben een model dat minder performant lijkt, is het beeld dat China naar voor schuift. Joe Biden wil de democratische verenigen om een antwoord te bieden aan de Chinezen", zegt professor geopolitiek David Criekemans (UAntwerpen). "Ook Rusland zal de revue passeren. Volgende week zal Biden de Russische president Poetin ontmoeten. De doelstelling is de spanningen tussen de VS en Rusland te doen afnemen."

Maar ook de wereldwijde vennootschapsbelasting voor technologiebedrijven van 15 procent komt aan bod, zegt Criekemans. "Dat voorstel ligt nu ter tafel bij de leiders. Via belastingsparadijzen slagen bedrijven erin het betalen van belastingen te ontlopen. Tijdens de coronapandemie hebben bedrijven als Amazon grote winsten gemaakt, terwijl de westerse landen zware schulden moesten aangaan om de pandemie het hoofd te bieden. De leiders zien dit nu als een rechtvaardige bijdrage. De G7 zal dat met handgeklap aanvaarden. Maar of het voorstel ook ooit de G20 - de 20 rijkste industrielanden - zal overleven, is nu zeker. Het lijkt me een symbooldossier.

De top wil vooral een proces in gang zetten, zegt Criekemans: "deze top probeert rond de waarden, de democratie, de rechtstaat een tegengewicht te bieden tegen China."

Luister naar David Criekemans, professor internationale betrekkingen aan de Universiteit Antwerpen via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'