Prof seksueel strafrecht: "Nog onvoldoende gevoel dat seksuele misdrijven zeer ernstig en gevaarlijk zijn"

7 mei 2019
© Pexels
Professor seksueel strafrecht Liesbeth Stevens vindt dat daders van zedenfeiten zoals de verdachte in de zaak Van Espen beter moeten worden opgevolgd. Dat zei ze in 'De Ochtend'

Professor seksueel strafrecht aan de KU Leuven Liesbeth Stevens is duidelijk over de zaak Van Espen. "We hebben hier niet het juiste kunnen doen als samenleving", zegt Stevens. De verdachte in de zaak werd in 2004 al eens veroordeeld voor verkrachting. In 2017 gebeurde dat opnieuw, maar de man ging in beroep. In afwachting van de beroepszaak was hij vrij. Dat roept vragen op, vindt professor Stevens.

"We moeten in ons strafrecht veel beter inschatten hoe gevaarlijk daders zijn en hoe gevaarlijk hun daden geweest zijn", aldus Stevens. "Daar moeten we rekening mee houden op het moment dat de straf wordt opgelegd, maar ook bij de uitvoering van de straf. Het is vreemd dat de zaak van iemand die zo'n gevaarlijk parcours aflegt, geen prioriteit is om in hoger beroep te behandelen." Stevens refereert hier naar een uitspraak van persrechter Jo Daenen van het Antwerpse Hof van Beroep, die zei dat beroepszaken waarbij de verdachte aangehouden is, bij voorrang worden behandeld. Daardoor liep de verkrachtingszaak in beroep van de verdachte in de zaak Van Espen, die niet was aangehouden, dus vertraging op.

We moeten beter weten hoe we zulke daders kunnen straffen en behandelen, zodat dit soort dingen niet meer kunnen

"Dit had sneller behandeld moeten worden", vult Stevens aan. "Het getuigt voor mij van een onderfinanciering van het gerecht. Maar er is ook nog onvoldoende het gevoel dat seksuele misdrijven zeer ernstige gevaarlijke misdrijven zijn".

Maar louter de straffen voor zedenfeiten verhogen, is volgens de professor dan ook weer niet de oplossing. "Voor alle duidelijkheid, in dit geval roept het geheel van gepleegde feiten wel vragen op, die straffen hier moesten wél hoger zijn. Maar een blind pleidooi voor hogere straffen is ook niet nodig", zegt Stevens. "We moeten beter weten hoe we zulke daders kunnen straffen en behandelen, zodat dit soort dingen niet meer kunnen. De strafuitvoering moet dichter op de huid zitten van dat soort daders. We moeten meer inzetten op de begeleiding, de aanpak van dat soort daders, en we moeten investeren om de daders langer uit de samenleving verwijderen", aldus Stevens.

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: