Professor Bart Kerremans: “Dit is een opsteker voor Trump”

7 november 2018
© Radio 1
De uitslag van de tussentijdse verkiezingen in de VS zijn een opsteker voor president Donald Trump. Dat concludeert professor internationale politiek (KU Leuven) Bart Kerremans op basis van de eerste verkiezingsuitslagen. “Trump voelt zich gesterkt door de verschillende resultaten in de senaatsverkiezingen. Tegelijk kan het niet volledig een opsteker zijn voor hem, als we kijken naar het Huis van Afgevaardigden.”

"En enorm succes vanavond. Dank aan iedereen!” Die triomfantelijke tweet stuurde president Donald Trump de wereld in toen duidelijk bleek dat zijn Republikeinse partij de meerderheid weet te behouden in de Amerikaanse Senaat. Maar tegelijk verliezen de Republikeinen na acht jaar hun meerderheid in het Huis van Afgevaardigden.

Kan je dan wel spreken van een enorm succes? “Dit is een opsteker voor Trump omdat hij een president is die heel sterk op zijn eigen achterban mikt”, zegt professor Bart Kerremans in 'De Ochtend'. “Hij voelt zich gesterkt door de resultaten in de senaatsverkiezingen.”

Trump voelt zich gesterkt door de resultaten in de senaatsverkiezingen.

Het valt Kerremans op dat de Republikeinse kandidaten voor de Senaat in North Dakota, Missouri en Indiana een zeer stevig resultaat hebben neergezet. “Wat dat betreft heeft Trump zijn doel bereikt. Als je kijkt naar de campagne die hij heeft gevoerd en waar hij is neergestreken: hij heeft vooral op die staten gemikt.”

Pop-poll

De verkiezingscampagne van Trump, die grotendeels een populariteitspoll moest worden voor zijn presidentschap, is dus op dat vlak geslaagd. “Maar het kan niet volledig een opsteker zijn voor hem, als we kijken naar het Huis van Afgevaardigden”, merkt Amerikakenner Kerremans op.

Op basis van de huidige resultaten verwacht Kerremans dat de Democraten een meerderheid zullen krijgen in het Huis, maar geen gróte meerderheid. “Het valt mij op dat in een aantal races die de Democraten misschien hadden kunnen winnen, uiteindelijk heel wat Republikeinen hebben gewonnen.

Concurrentieslag

Dat de Democraten na acht jaar de meerderheid veroveren in het Huis is onmiskenbaar belangrijk. “Dit zorgt ervoor dat zij het voorzitterschap krijgen - Nancy Pelosi wordt weer speaker - naast het voorzitterschap in enkele commissies. Dat betekent dat ze de controle krijgen over de agenda in het Huis van Afgevaardigden.”

Kerremans voorspelt dat er hierdoor een concurrentieslag komt om de politieke agenda, tussen de Democraten enerzijds in het Huis en de Republikeinen van Trump anderzijds in de Senaat.

En dat zal zijn gevolgen hebben: “Enerzijds zullen beide partijen zullen elkaar in een houdgreep houden. Er zullen heel wat wetgevende initiatieven genomen worden, zonder dat die tot een gunstig resultaat zullen leiden. Anderzijds zullen een aantal symbooldossiers door de Democraten naar voor worden geschoven, zoals de hervorming van de campagnefinanciering en het gezondheidsdossier.

Beluister de analyses van Bart Kerremans in 'De Ochtend':

Bron: VRT NWS en 'De Ochtend'

Lees ook: