Professor bio-ethiek: "Vaccinatie met Johnson & Johnson stopzetten, zou uitmonden in verhoogd aantal overlijdens"

26 mei 2021
© Dirk Waem (Belga)
Professor bio-ethiek Veerle Provoost juicht toe dat de overheid transparant communiceert over een mogelijk oorzakelijk verband tussen het overlijden van een jonge vrouw na inenting met het vaccin van Johnson & Johnson. Ze wijst er ook op dat het stopzetten van het gebruik van Johnson & Johnson veel meer overlijdens zou veroorzaken dan wanneer we door zouden gaan met het gebruik van het vaccin.

"Het gaat aan de ene kant over de gevolgen voor de vaccinatiecampagne wanneer we die volledig of gedeeltelijk opschorten. Anderzijds gaat het om de schade die we veroorzaken wanneer we doorgaan met vaccineren met het vaccin van Johnson & Johnson", zegt Veerle Provoost in 'De Wereld Vandaag'.

Voor de brede bevolking is het belangrijk dat de overheid de angst voor het vaccin wegneemt. "Het gaat niet alleen om de angst of het vertrouwen in de geneeskunde, maar ook vertrouwen in de politiek. Daarom is het belangrijk om hierover te communiceren."

"We moeten niet stoppen met het gebruik van Johnson & Johnson en AstraZeneca. We zitten volop in een crisis en we moeten werken met de middelen die we vandaag in handen hebben. Bij morele beslissingen gaat het over omgaan met onzekerheden. Het overlijden is veroorzaakt door een heel zeldzame bijwerking, die niet opweegt tegen de voordelen die we hebben wanneer we blijven vaccineren. Er zullen niet alleen minder mensen overlijden, ook de belasting op de gezondheidszorg wordt drastisch verlaagd."

Beluister het gesprek met Veerle Provoost in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook: