Een week geleden besliste het Overlegcomité dat alle evenementen binnen opgeschort werden. Concertzalen, theaters en bioscopen moesten vanaf zondag 26 december de deuren sluiten, en dat minstens tot 28 januari. Een golf van woede in de cultuur- en evenementensector was het gevolg, vooral omdat de GEMS, de expertengroep die de regeringen bijstaat, dat niet had geadviseerd. Er werd een procedure aangespannen bij de Raad van State, en die schorste gisteren de sluiting van de cultuursector. Die maatregel is "disproportioneel" en "niet gesteund op adeaquate motieven".
Het kernkabinet van de federale regering besliste na overleg om weer terug te keren naar de situatie zoals ze voordien was. Theaters en concertzalen kunnen weer open, en datzelfde geldt ook voor bioscopen, ook al vallen die niet onder dit arrest van de Raad van State. Het voorstel van de federale regering wordt straks besproken op een digitaal Overlegcomité van de verschillende regeringen van ons land.
"Na het vorige Overlegcomité zei ik hier in 'De Ochtend' dat het van kwaad naar erger gaat, nu gaat het van erger naar genant", zegt politicoloog Carl Devos (UGent). "Dit is absoluut gezichtsverlies. De uitspraak van de Raad van State is op zich enerzijds niet verrassend, want de maatregel was disproportioneel, maar anderzijds ook weer wel, want het is uitzonderlijk dat de Raad van State de politiek zo terugfluit."
"Onvoldoende doordacht en te veel willekeur"
Iets wat we de voorbije jaren ook nooit eerder zo gezien hebben, is kritiek uit de eigen meerderheid. "En dat is zeer lastig. Niet alleen de Raad van State pikt dat op, maar ook de bevolking die de maatregelen moet respecteren. Die kijkt naar het beleid en ziet hoe politici dat beleid zelf ondermijnen. Dat is nefast voor de geloofwaardigheid van het beleid én voor de politici."
"Het is bijna niet uit te leggen dat bijvoorbeeld minister Petra De Sutter tevreden reageert op het feit dat de Raad van State een beslissing van het Overlegcomité, van haar eigen regering schorst. Hoe kan je als politicus daar tevreden over zijn? Dat is niet uit te leggen. Ik zeg dit niet om haar specifiek te viseren, zij staat natuurlijk niet alleen. PS-voorzitter Paul Magnette bijvoorbeeld, die eerder al zei dat ze zich collectief vergist hebben. Dat is bijzonder lastig."
Er blijven dingen boven komen die we al 1,5 jaar, 2 jaar kennen, zegt Devos. "Het is een onvoldoende doordacht beleid, er is te veel willekeur. Het stappenplan bijvoorbeeld, hoe vreselijk lang zijn we daar al over aan het discussiëren? Gisteren in het overleg tussen de cultuursector en minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) klonk het nog: "we gaan daarover nadenken". Dat ligt al verschrikkelijk lang klaar, en dat is niet meer uit te leggen."