Professor Economie kritisch over horecacheque

9 juni 2020
© Belga
Professor Economie Gert Peersman (UGent) ziet zowel goede elementen in de extra steunmaatregelen die de superkern (de regering-Wilmès en de oppositiepartijen die haar steunen) afgelopen zaterdag heeft afgekondigd. Maar over de horecacheque is hij niet enthousiast: die zal volgens hem weinig steun bieden aan de horecasector zelf.

"Het is goed dat men maatregelen zoals de tijdelijke werkloosheid en de hinderpremie verlengd heeft. Aan de andere kant zitten maatregelen zoals de treinpas en de horecacheque niet goed in elkaar" zegt Gert Peersman in 'De Ochtend'.

Zo zal de horecacheque volgens de econoom weinig steun bieden aan de horecasector zelf. "Wie gaat die consumentencheque krijgen? Bedrijven die weinig last hebben gehad tijdens deze crisis gaan dat aan hun werknemers geven die hun job niet zijn kwijt gespeeld en die zelfs veel gespaard hebben, omdat ze in hun kot moesten blijven en die sowieso op restaurant zouden gaan. Zij gaan die cheque gebruiken en de euro’s die ze uitsparen aan iets anders geven."

Wie gaat die horecacheque krijgen? Bedrijven die weinig last hebben gehad tijdens deze crisis gaan dat aan hun werknemers geven die hun job niet zijn kwijt gespeeld en die zelfs veel gespaard hebben.

Volgens Peersman was het beter geweest om het geld rechtstreeks te geven aan die horecazaken die veel omzetverlies lijden, om zo een stuk van hun vaste kosten te dekken, "zoals de elektriciteitsfactuur en de handelshuur, zodat het aantal faillissementen zo beperkt mogelijk blijft." Ook de btw-verlaging gaat volgens de professor niet werken. "Dat gaat vooral naar de klanten en naar de leveranciers gaan." Verder benadrukt hij dat er zo snel mogelijk een herstelplan gelanceerd moet worden. "We mogen niet wachten op een volwaardige federale regering. Het opstarten van grote investeringsprojecten waarbij er gekozen moet worden in welke sectoren we investeren, dat is niet echt ideologisch geladen."

Beluister het integrale gesprek met Gert Peersman:

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: