Professor Erika Vlieghe: "Deze maatregelen zijn een eerste noodzakelijke stap"

7 oktober 2020
© James Arthur Gekiere (Belga)
Vanaf vrijdag zijn er strengere coronamaatregelen van kracht. Hoe staan de experten daartegenover? Infectiologe en professor Erika Vlieghe is best tevreden. De besmettingen zijn echt niet alleen een probleem van Brussel, zegt ze ook.

Gedurende één maand met maximaal 3 mensen nauwe contacten (buiten het gezin om) onderhouden, dwingt ons tot nadenken, vindt Erika Vlieghe. De veelbesproken barometer zou er deze week nog komen. "Op die barometer staan we momenteel in code oranje", bevestigt Vlieghe. "In Brussel eigenlijk al op de grens met code rood."

De besmettingen? Het is echt niet alleen een probleem van Brussel.

De huidige kritiek luidt dat met de nieuwe striktere maatregelen "het hele land gestraft wordt, omdat de cijfers in de hoofdstad slecht zijn". Vlieghe nuanceert: "We moeten ons in deze crisis hoeden om steden of provincies tegen elkaar uit te spelen. Maar de situatie in Brussel is inderdaad al moeilijk sinds augustus. Maar dat ontslaat andere grote steden niet van hun verantwoordelijkheid. Er zijn heel veel gemeenten met problemen. Het is echt niet alleen een probleem van Brussel, al is het probleem daar wel extra erg."

Beluister het gesprek met Erika Vlieghe in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: