Professor Geert Molenberghs: "Verbod voor niet-essentiële reizen gaat een belangrijk verschil maken"

22 januari 2021
© Nicolas Maeterlinck (Belga)
Het aangekondigde verbod voor niet-essentiële reizen is een belangrijke maatregel om de coronapandemie onder controle te krijgen. Dat zegt professor en biostatisticus Geert Molenberghs in "De wereld vandaag". "Dat gaat een belangrijk verschil maken. De grenzen sluiten kan niet zonder veel menselijke en economische schade te berokkenen, maar dat wil niemand. We moeten alles doen om geen virus het land binnen te brengen", aldus Molenberghs.

Het Overlegcomité buigt zich ook over het voorstel om de 48-urenregeling voor mensen die uit het buitenland komen in te korten of helemaal af te schaffen. Vandaag moeten mensen die minder dan 48 uur in het buitenland zijn geweest geen verplichte test ondergaan en niet in quarantaine gaan.

"Die beslissing is een kwestie voor het Overlegcomité en de politiek. Voor de virologen is het duidelijk dat dat zo kort mogelijk moet zijn. Ook hier is winst te boeken", aldus Molenberghs.

Het plannen van de heropening van de kappers op 13 februari is eenvoudig op de kalender te zetten, maar Molenberghs waarschuwt dat de cijfers gunstig moeten evolueren. "Als de cijfers dalen, kunnen we versoepelen. Als de cijfers de verkeerde kant uitgaan, dan is een heropening vanuit epidemiologisch standpunt onverstandig."

Geert Molenberghs hoopt dat het Overlegcomité het advies van de GEMS (de experts die advies hebben voorbereid) om het isolement voor mensen die besmet zijn zal uitbreiden van zeven naar tien dagen. "Dat is niet leuk voor de mensen die in isolement moeten, maar dat zou ook een winst kunnen opleveren."

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Beluister het gesprek met Geert Molenberghs in 'De Wereld Vandaag'