Professor infectieziekten: "Realistisch scenario dat we de komende maanden nog nieuwe gevallen gaan zien"

5 april 2020
De jongste dagen klinken er voorzichtig bemoedigende geluiden bij de dagelijkse cijferupdate: het aantal nieuwe hospitalisaties blijft dagelijks schommelen tussen de 500 en 600 en lijkt dus wat te stabiliseren. "Bemoedigend", noemt professor infectieziekten Steven Callens het in "De ochtend". "Maar we mogen niet vergeten: een stabilisatie is nog geen daling. Het is vooral die daling die we willen zien."

We mogen niet vergeten: een stabilisatie is nog geen daling

"Er wordt nog altijd een groot aantal mensen opgenomen in de ziekenhuizen. De ziekenhuizen kunnen het aan, dus de eerste bedoeling van de maatregelen lijkt geslaagd, maar nu moet het aantal nieuwe infecties dalen, zodanig dat er minder verspreiding is. Daarvoor is het aanhouden van de maatregelen noodzakelijk."

Ook bemoedigend vindt Callens de houding van een groot deel van de bevolking, het feit dat ons gezondheidssysteem stand lijkt te houden en de grotere testcapaciteit. "Want hoe meer informatie we hebben, hoe meer we testen, hoe sneller we er vanaf zullen geraken. Met zo min mogelijk menselijke schade, al hebben we wel al heel wat slachtoffers te betreuren."

Hoe meer informatie we hebben, hoe meer we testen, hoe sneller we er vanaf zullen geraken

Waar we nu precies op de curve zitten en hoe ver we nog van de piek afzitten, daar wil Callens zich niet aan wagen. "We kunnen niet koffiedik kijken. Het is een nieuw virus, er zijn nog onbekende zaken en de modellen gevel wel aan dat we in de goede richting uitgaan. Ik hoop dat er geen hogere piek komt in het aantal hospitalisaties, maar niemand steekt zijn hand in het vuur. De voornaamste boodschap blijft: hou vol." Hij verwacht ook dat de piek in overlijdens nog zal komen. "We zien dat patiënten op intensieve zorg veel langer aan de beademingstoestellen liggen. Dus de piek van intensieve zorg, de piek van overlijdens, moet nog komen."

En wat met een tweede mogelijke piek, als we de maatregelen over een tijdje gaan versoepelen? "Dat is een risico. Het grote verschil zal zijn dat we veel beter voorbereid zijn: de gezondheidswerkers zullen op hun hoede zijn, ziekenhuizen zijn voorbereid. Het virus zal dus minder kans hebben om tot een tweede piek te komen. Maar het is een realistisch scenario dat er nieuwe gevallen zullen opduiken de komende maanden. En dan zullen er misschien opnieuw maatregelen moeten komen."

Beluister het volledige gesprek:

Lees ook: