Professor infectieziekten Steven Callens: "De vlucht vooruit genomen"

23 december 2021
© James Arthur Gekiere (Belga)
De sluiting van de cultuursector roept heel wat vragen op, zeker omdat kerstmarkten en cafébezoekjes wel nog mogen. Kerstmarkten zullen meer risico's inhouden dan cultuur, klinkt het ook bij professor Steven Callens. "Maar men heeft een beetje de vlucht vooruit genomen."

Beluister het gesprek met Steven Callens in 'De Ochtend' via Radio 1 Select

De maatregelen van het Overlegcomité maken veel reacties los. Vooral de cultuursector is boos, omdat zij opnieuw moeten sluiten. Nochtans had de GEMS, de expertengroep die de overheid adviseert, dat niet als advies op de tafel gelegd. "Het is een politieke beslissing geweest, als ik de premier hoor vertellen", zegt Steven Callens, professor infectieziekten aan het UZ Gent en lid van de GEMS. "Het is iets wat een mogelijkheid was in tweede lijn, als het aantal gevallen zou stijgen. Ik hoor hem zeggen dat ze niet volgende week nog eens een Overlegcomité willen doen, dus dat ze een beetje de vlucht vooruit genomen hebben."

Kerstmarkten zullen meer risico's inhouden dan cultuur, zegt ook Callens, zeker als daar niet aan crowd control gedaan wordt. "In de cultuursector worden nog extra zaken toegepast zoals maskers, afstand houden, beperkte capaciteit... Zij hebben ook veel geïnvesteerd in goede ventilatie. Dat gaan niet de zalen zijn waar er vermoedelijk veel overdracht van het virus is. Dat is misschien anders bij kerstmarkten, met een hoge densiteit aan volk, met alcohol, waarvan we weten dat het dan moeilijker wordt om afstand te houden en het masker correct te dragen."

In de cultuursector worden extra zaken toegepast zoals maskers, afstand houden, beperkte capaciteit... Er is ook veel geïnvesteerd in goede ventilatie. Dat gaan niet de zalen zijn waar er vermoedelijk veel overdracht is.

Anderzijds benadrukt Callens ook de noodzaak van extra maatregelen. "We zitten nu nog altijd op een hoge bezettingsgraad op intensieve zorg en in de ziekenhuizen. Als we zitten met een opkomende golf die we ongecontroleerd zijn gang laten gaan en waar we een hoge piek verwachten, dat wordt bijna onmogelijk om op te vangen." Callens wijst ook op de druk voor de huisartsen. "Proportioneel gaan er misschien minder ziekenhuisopnames zijn, maar er gaan nog altijd enorm veel gevallen zijn, dat betekent ook dat veel mensen ziek zullen zijn, een attest voor het werk nodig hebben, niet kunnen deelnemen aan het economische leven."

Het onderzoek naar omikron loopt volop en de meeste studies lijken er voorlopig op te wijzen dat omikron een milder ziektebeeld vertoont. "Omikron zal binnen enkele dagen dominant zijn, binnen twee weken zullen we meer duidelijkheid hebben. We moeten dan kijken of en hoe de curve stijgt, welke maatregelen nodig zouden zijn of weer afgezwakt kunnen worden."

Beluister het gesprek met Steven Callens in 'De Ochtend' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Luister ook: