Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

Professor internationale politiek: "Aankoop straaljagers uitstellen is aantonen dat defensie verlamd is"

wo 21 mrt. - 6:38

Ons land kan best doorgaan met de aankoop van nieuwe straaljagers, dat zegt Alexander Mattelaer, professor internationale politiek aan de Vrije Universiteit Brussel. "Ons land heeft al een bedenkelijke reputatie over het defensiebeleid. Deze aankoop nu uitstellen zou het signaal geven dat ons land volledig verlamd is en er geen beslissingen genomen kunnen worden."
"De huidige F-16's nu niet vervangen heeft ook nog andere nadelen" zegt Alexander Mattelaer in "De Ochtend"

Volgens Mattelaer heeft ons land wel degelijk grondig onderzocht wat de voor- en nadelen zijn van een eventuele levensduurverlenging van de huidige F-16-straaljagers. "Ons land heeft gekozen dat het beter is om nieuwe straaljagers te kopen in 2013, toen was de vorige regering nog aan de macht en was de minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V)."

De vraag is niet alleen of de straaljagers langer meekunnen dan oorspronkelijk gedacht, de vraag is of dat wenselijk is, aldus Mattelaer. "De F-16-vloot wordt beheerd in Europees verband. Andere landen hebben dezelfde vliegtuigen en we onderhouden die samen. Maar die andere landen, zoals Noorwegen en Denemarken, hebben al beslist om hun F-16's te vervangen. Die voordelen vallen dus weg."

"De huidige F-16's nu niet vervangen heeft ook nog andere nadelen: hoe later je beslist om nieuwe vliegtuigen te kopen, hoe minder inspraak je nog kan hebben in het productieproces."

Spanningen tussen leger en regering niet ongewoon

Volgens Mattelaer is het niet ongewoon dat een minister van Defensie op gespannen voet staat met de legertop. "Onder De Crem is een stafchef van het leger opgestapt omdat hij het niet eens was met het beleid", klinkt het. "Ook Flahaut stond erom bekend regelmatig zware ruzie te hebben met de legertop. We kunnen dus spreken over een cultuur van spanningen tussen het leger en de regering."

Bron: vrtnws.be en "De Ochtend"

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet