Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Professor Paul De Grauwe: "De markt alleen kan een coronaschok niet opvangen, de overheid kan dat wel"

ma 27 apr. - 0:03

De economische markt kan een schok als die door het coronavirus niet alleen opvangen, daar is de overheid voor nodig. Dat zei econoom Paul De Grauwe in 'We Zullen Doorgaan'.
Archieffoto © Radio 1

Het coronavirus hakt stevig in op de wereldeconomie en dus ook bij ons. Bedrijven liggen deels of helemaal stil en de consument moet zo veel mogelijk binnenblijven. Als bedrijven te lang stilliggen, dreigen ze om te vallen en dan verliezen mensen hun job. De Nationale Bank van België schat dat onze economie er zo'n 7,5 procent op achteruitgaat.

"Er waren nogal wat economen die dachten dat de markt zich wel zou aanpassen, dat het allemaal wel in orde komt, maar het blijkt moeilijker. De markt alleen kan zo'n schok niet opvangen", zegt Paul De Grauwe.

"Als de productie stilvalt, als zo veel mensen hun job verliezen en als de economie naar beneden tuimelt, dan moet er een instantie zijn die dat opvangt. Dat is de overheid. Het blijkt nu hoe belangrijk die is. De markt werkt niet op zichzelf, die moet worden ondersteund. Sommige mensen waren dat vergeten."

We hebben te lang geloofd dat de overheid teert op de hardwerkende ondernemer

"Ik heb veel respect voor ondernemers, maar we hebben veel te lang geloofd in het feit dat alleen de ondernemer economische welvaart kan creëren en dat de overheid onproductief is. Dat de overheid en de sociale zekerheid teren op de hardwerkende ondernemer. Dat is het verhaal van de laatste decennia."

"De ondernemer is belangrijk, maar de sociale zekerheid is even belangrijk en moet weer belangrijker worden. Dankzij de sociale zekerheid kunnen heel veel mensen een goed leven leiden en het onderwijs en de ziektezorg zijn wel degelijk productief. Die moeten niet onderdoen voor de ondernemer."

Hogere belastingen

De Grauwe pleit ook voor een aangepaste fiscaliteit, met name voor progressieve(re) belastingen. Wie vandaag meer verdient, betaalt wel meer belastingen, maar die situatie is scheefgetrokken zegt De Grauwe: "Onze belastingen zijn eigenlijk niet meer progressief. In de hoogste belastingschaal val je al heel snel. We moeten dat systeem in ere herstellen. Mensen die veel meer verdienen, zouden ook meer moeten bijdragen. We moeten meer herverdelen."

De hoogste belastingschaal in de personenbelasting ligt bij ons op 50 procent. "Nog niet zo lang geleden bestonden er in de VS en in het Verenigd Koninkrijk belastingschalen tot 80 à 90 procent. Dat werd toen aanvaard en de economie bloeide. We hebben het vroeger gedaan, waarom zouden we het niet opnieuw kunnen doen?", vraagt De Grauwe zich af.

De coronacrisis zorgt alvast voor heel wat nieuwe inzichten bij economen. "We tasten in het duister. We moeten heel veel nadenken en discussiëren. Het is een beetje beschamend, want voor veel mensen betekent deze crisis miserie, maar intellectueel zijn dit buitengewoon boeiende tijden", besluit De Grauwe.

Beluister het gesprek met Paul De Grauwe in 'We Zullen Doorgaan':

Bron: vrtnws.be en 'We zullen doorgaan'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet